Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Μπαμπά, τι είναι ιδιωτικοποίηση;

Νέα τεχνολογία, νέες δυνατότητες, νέες επιλογές, αλλά από περιεχόμενο χωλαίνει ακόμα ο κόσμος του θεάματος. Το λέω αυτό εξ αφορμής του χθεσινού μου κολλήματος, όπου πέρασα κοντά 2 ώρες με την συναρπαστική μεταφορά της "Κερένιας κούκλας" του Κ. Χρηστομάνου στο ραδιόφωνο. Πλειάδα καλών ηθοποιών, σωστός ρυθμός και σενάριο φτιάξαν μια τελείως γκόθικ ιστορία με φαντάσματα, μοίρες κλπ. Το 1966 παρακαλώ.

Ένα θέμα είναι ότι το άκουσα στο Γ' Πρόγραμμα που πλέον παρέχεται από ιδιωτική εταιρεία στην Νεριτ. Έτσι το ραδιοθέατρο, που είναι μια παραγωγή της ΕΡΤ φαντάζομαι (1966 γαρ), πουλιέται στην Ερτ ξανά, χωρίς απαραίτητα να έχει αγοραστεί. Είναι στανταράκι εκπομπή αρχείου της ΕΡΤ, το οποίο λέει στην ιστοσελίδα ότι έχει 800 έργα παρακαλώ.Στο οποίο αρχείο όμως εγώ δεν έχω πρόσβαση. Ο πατέρας μου έπαιζε στην Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και απεβίωσε πριν από 5 μήνες. Μπήκα στο αρχείο της ΕΡΤ να βρω συναυλίες της ορχήστρας. Από τότε τουλάχιστον, από το κλείσιμο της ΕΡΤ τον Ιούνη μάλλον, το ψαχτήρι του βγάζει αυτό το μύνημα:

Παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση
Λάθος ευχαριστείτε γιατί δεν έχουμε κατανόηση καμία πως κάνετε ιδιωτικό το δημόσιο έργο και απαιτείτε να πληρώνεστε, με ποιό δικαίωμα ιδιοποιείστε κάτι που ανήκει σε όλους. Είστε πιο έξυπνοι; Είστε πιο ικανοί; Και οι καλύτεροι πειρατές, στρατηγοί, σφαγείς ήταν έξυπνοι και ικανοί. Το θέμα είναι ότι δεν θέλουμε να παίξουμε το παιχνίδι του ποιός είναι ο πιο γρήγορος και ικανός κλέφτης.

Είναι όμως αυτές συζητήσεις παλιάς εποχής, καθώς τώρα ο καθένας και η καθεμιά μας έχει το δικό της, το ατομικό της κανάλι που το γεμίζει καταπώς θέλει. Το λένε ιντερνετ και είμαστε όλοι διευθυντές προγράμματος. Στην περίπτωση του ραδιοθεάτρου και των υπέροχων παραγωγών της ΕΡΤ, που τις ιδιωτικοποιούν χωρίς να τις πουλούν, χάρισμα,  βρίσκω αυτόν εδώ τον ιστότοπο, κάποιου μερακλή καθηγητή γυμνασίου, που μου προσφέρει αρκετά έργα. Για τις λεπτομέρειες (credits) αυτών των υπέροχων παραγωγών, βρήκα αυτό το μπλογκ.

Ακούστε ένα απ' αυτά τα θεατρικά. Θα σας συναρπάσει.
Μ.Χ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου