Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Downbeat - Εκπομπή 15-11-2012



Downbeat
Καθε Πέμπτη 9 το βράδυ
Επιμέλεια: Παναγιώτης Βέτσικας
Εκπομπή 15-11-2012
           



Φίλες και φίλοι καλησπέρα,

Μετά από απουσία πολλών ετών, το Downbeat επανέρχεται, όχι βέβαια στα FM, αλλά ιντερνετικά, πάντα στο Ραδιόφωνο 108 και ευελπιστει να σας προσφέρει τις καλύτερες στιγμές της δισκοθήκης της jazz, των blues και της beyond μουσικής.
Καλή ακρόαση.

1. The Revolution Will Not Be Televised / Gill Scott-Heron                                     3.09
Ένα ποίημα και τραγούδι του Gill Scott-Heron, που το 2010 η εφημερίδα New Stateman κατέταξε στα “20 κορυφαία πολιτικά τραγούδια”. Πρωτοηχογραφήθηκε το 1970 για το άλμπουμ “125th Αnd Lenoxκαι στη συνέχεια εμφανίστηκε στο άλμπουμ “Pieces Of A Man του 1971. Ένα από τα πιό δημοφιλή συνθήματα στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της δεκαετίας του '70 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

2.Fatima Aisha Rokero 400 / Christian Scott                                                              5.41
Έχοντας ενστερνηστεί τα ονόματα  aTunde και Adjuah από τη δυτικο-αφρικάνικη κληρονομιά του, ο τρομπετίστας Christian Scott  τώρα ονομάζεται Christian aTunde Adjuah, που είναι και ο τίτλος στο τελευταίο του άλμπουμ. Ο Christian “επεκτείνει” τα όρια της jazz και του hip-hop και εμπλουτίζει τη μουσική του με πολλά επανασταικά μηνύματα. Τον ακούσαμε στο Fatima Aisha Rokero 400.

3.PMS Alert! /Piet Verbist                                                                                                  9.01
Στο άλμπουμZygomatikτου μπασίστα Piet Verbist, πολλά στοιχεία hard-bop συνδυάζονται με στοιχεία rock και soul, κάνοντας το προσιτό και σε ακροατήρια που δεν είναι εξοικειωμένα με την jazz. To PMS Alert! που μόλις ακούσαμε εκπέμπει ένα ηλεκτρισμό που θυμίζει σαββατόβραδο στη πόλη.


4.Bebopalulia / Jonas Kullhammer                                                                               6.08
O Σουηδός σαξοφωνίστας Jonas Kullhammar στο  Bebopalulia από το τρίτο του άλμπουμ με τίτλο Plays Loud For The People”. To άλμπουμ μετα τις διθυραμβικές κριτικές, πήρε το βραβείο Django D'or, ενώ ο Jonas για 2 συνεχόμενες χρονιές πήρε το βραβείο Jazz Cat του Σουηδικού Ραδιοφώνου, ως ο καλύτερος jazz μουσικός της πατρίδας του.


5.Α Single Sky / Dave Douglas                                                                                       2.08
Το άλμπουμ “Strange Liberation” είναι το εικοστο-πρωτο άλμπουμ του τρομπετίστα Dave Douglas. Kυκλοφόρησε το 2004 και σ' αυτό συμμετέχει το κουιντέτο του Dave με προσκεκλημένο τον κιθαρίστα Bill Frisell, που συνθέτουν μια ποικιλομορφία χρωμάτων, ρυθμών και αισθημάτων. Τους ακούσαμε στο A Single Sky.

6.Roofdogs / Pat Metheny                                                                                                           5.33
Με τον Pat Metheny δεν ξέρεις ποτέ τι θα επακολουθήσει. Ένα από τα πολλά πράγματα που κάνουν τον καλλιτέχνη αυτό τόσο αξιοσημείωτο είναι το επίμονο επίπεδο αφοσίωσης και τελειότητας που χαρακτηρίζει κάθε δουλειά του. Μετά από 30 χρόνια χρησιμοποιεί ένα σαξοφωνίστα, τον Chris Potter, στο κουαρτέτο του Unity Band. Από το νέο του άλμπουμ με τίτλο “Unity Bandακούσαμε το Roofdogs

7.Pound For Pound / The Bad Plus                                                                              6.10
Από την ίδρυση του, το 2000, το τρίο The Bad Plus μπολιάζει την ενέργεια της rock μουσικής με τη jazz. Στο 10ο τους άλμπουμ με τίτλο “Made Possible”, που κυκλοφόρησε φέτος, η προσπάθεια τους αυτή συνεχίζεται. Τους ακούσαμε στο  Pound For Pound, το πρώτο κομμάτι από το άλμπουμ αυτό.
           
8.Confessions To My Daughter                                                                                     8.36
Στο Confessions to My Daughter από το καινούργιο άλμπουμ του Ambrose Akinmusire με τίτλο “ When The Heart Emerges Glistening”, η μπάντα του μπολιάζει αριστοτεχνικά την jazz με στοιχεία hip hop. Kαι ο σαξοφωνίστας Walter Smith III παίζει σαν να είναι απευθείας συνδεδεμένος με το μυαλο του Akinmusire, θυμίζοντας το «δέσιμο» του Ornette Coleman με τον Don Cherry.

9.The Peacocks / Esperanza Spalding                                                                                    7.53
Junjo” είναι ο τίτλος του πρώτου άλμπουμ της που κυκλοφόρησε το 2006. Μια άσκηση χαράς και ελευθερίας. Στο πρώτο κομμάτι, το διαχρονικό Τhe Peacocks του Jimmy Rowles που μόλις ακούσαμε, το υπέροχο μπάσο της Esperanza Spalding συνδυάζεται αριστοτεχνικά με το πιάνο του Aruan Ortiz

10.Τhe Devil's Gonna Lie / Otis Taylor                                                                          3.58
Όποιος έχει παρακολουθήσει την καριέρα του Otis Taylor αντιλαμβάνεται αμέσως ότι δεν είναι ένας συμβατικός μπλουζίστας, αλλά η  μουσική του, με τις ενορχηστρώσεις του, τα ασυνήθιστα ρυθμικά μοτίβα και την ιδιόμορφη δομή της, αγκαλιάζει το πνεύμα των μπλουζ με αυθεντικότητα και σεβασμό. Aπό το “Contraband, το τελευταίο του άλμπουμ ακούσαμε το  Τhe Devil's Gonna Lie.

11.Κeep The Faith  / Mike LeDonne                                                                               7.02
Το τρίο με αρμόνιο είναι ένα από τα βασικά σχήματα της jazz για πάνω από 50 χρόνια, αλλά ο Mike LeDonne επεκτείνει τις δυνατότητες και την ισχύ του, προσθέτοντας στο δυναμικό του τον σαξοφωνίστα Eric Alexander. Tους ακούσαμε στο  Κeep The Faith από το άλμπουμ του 2011 με τον ομώνυμο τίτλο.

12.Βlues For Roy / Aldo Romano                                                                                              3.51
ToJust Jazz” του  Aldo Romano κυκλοφόρησε το 2008. Ο ντράμμερ Aldo Romano έχει αποδείξει τις ικανότητες του σαν αρχηγός που δίνει “χώρο” στους μουσικούς του να αυτοσχεδιάζουν ενώ ταυτόχρονα προσθέτει χρώμα στο παίξιμο τους. Το ακούσαμε με το κουαρτέτο του στο  Βlues For Roy.

13.Jazz Is Α Spirit / Terri Lynne Carrington                                                                3.47
To άλμπουμ της Terri Lynne Carrington με τίτλο “Jazz Is Α Spirit” αποδεικνύει ακριβώς αυτό. Με την ίδια στα ντραμς να προσθέτει χρώματα και σχήματα και τους συνεργάτες της να συμπληρώνουν αριστοτεχνικά τα μοτίβα, η Terri κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του 2002. Ακούσαμε το ομώνυμο κομμάτι.

14.Vater Time / Wallace Roney                                                                                       8.52
Ένας πολύ “μοντέρνος” δίσκος από τον τρομπετίστα Wallace Roney. Mε τη γυναίκα του Geri Allen στα πλήκτρα και τον αδερφό του Antoine Roney στο σαξόφωνο, δημιουργούν ένα άλμπουμ που στοχεύει στο μέλλον της jazz. “Jazz” πολύ απλά ο τίτλος του από το οποίο ακούσαμε το Vater Time. 

15.Irina / Barry Alltschul                                                                                                   7.08
O  Barry Alltschul, ένας από τους σημαντικότερους ντράμμερ της γενιάς του. Στο άλμπουμ “Irina” είχε τη καλή τύχη να συνεργαστεί με τον John Surman, τον Enrico Rava και τον Mark Helias, σ'ένα αλμπουμ που εκτείνεται από κλασικές μέχρι πρωτότυπες συνθέσεις. Ακούσαμε το ομώνυμο κομμάτι από το άλμπουμ αυτό.

16.Vale La Pena / Jorge Pardo                                                                                       6.08
Το μπόλιασμα της jazz με το flamenco είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγκροτήματος D'3. Tρείς μουσικοί υψηλού επιπέδου, ο πνευστός Jorge Pardo, o μπσίστας Francis Pose και ο ντράμμερ Jose VasquezRoper  δημιουργούν ένα μοναδικό ήχο. Από το άλμπουμ “3DD's” τους ακούσαμε στο  Vale La Pena.

17.Don't Get Funny With My Money / Chris Minh Doky                                           5.06
To ταλέντο και η παραγωγικότητα του Δανού Chris Minh Doky, επιβραβεύονται από την εταιρία Blue Note που κυκλοφόρησε το  2008 το διπλό άλμπουμ “A Jazz Life-The Best Of Chris Minh Doky”. O μπασίστας πλαισιώνεται από μια πλειάδα συνεργατών μεταξυ των οποίων ο Randy Brecker, η Dianne Reeves, ο Mike Stern, ο Michael Brecker, ο John Scofield, ο Kenny Garrett, ο Toots Thielemans και πολλοί άλλοι. Από τη συλλογή αυτή ακούσαμε το  Don't Get Funny With My Money

18.Les La-Bas / Henri Texier                                                                                                       3.01
Ένα άλμπουμ υψηλής ποιότητας, η modal jazz στη καλύτερη έκφραση της. Το δεύτερο solo άλμπουμ του μπασίστα Henri Texier στο οποίο παίζει όλα τα όργανα. Είναι το “Varesh” που κυκλοφόρησε το 1977. Ακούσαμε το  Les La-Bas από το άλμπουμ αυτό.


19.Berimbau / Nilson Matta & Friends                                                                          6.15
O Nilson Matta θεωρείται ένας από τους καλύτερους μπασίστες τηε βραζιλιάνικης μουσικής σκηνής. Mέλος του συγκροτήματος Τrio De Paz, αλλά και με πολλές συνεργασίες στο ενεργητικό του. Για να τιμήσει τους συνεργάτες του, που ξεπερνούν τους 20, ηχογραφεί το 2006 το άλμπουμ “Walking With My Bassαπό το οποίο ακούσαμε το Berimbau. Στο πιάνο ο Kenny Barron.

20.The Natural / Diego Urcola Quartet                                                                          5.34
Χρόνια ήταν καταχωνιασμένος στο κουιντέτο του Paquito D'Rivera, αλλά ήταν μόνο ζήτημα χρόνου να δείξει τις ικανότητες του. Ο Diego Urcola  είναι ένας μοναδικός τρομπετίστας που “σκάβει” βαθειά στη ψυχή του για να βρεί την κατάλληλη νότα. Από το άλμπουμ “Appreciation” τον ακούσαμε με το κουαρτέτο του στο The Natural.

21.Saloua /ErikTruffaz            5.08
ΣτοSalouaπου κυκλοφόρησε το 2005, ο τρομπετίστας  Erik Truffaz φέρνει στην επιφάνεια όλα τα στοιχεία της προηγούμενης δουλειάς του. Η ικανότητα του να πλέκει αστικούς ρυθμούς μαζί με ρυθμούς της world music είναι αξεπέραστη. Από το υπέροχο αυτό άλμπουμ ακούσαμε το ομώνυμο κομμάτι.

Αυτά για σήμερα. Θα ειμαστε μαζί κάθε Πέμπτη στις 9μμ με επιλογές από τη δισκοθήκη της jazz, των blues και της beyond μουσικής. Καλό σας βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου