Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Να γελάσουμε και λίγο

Γειά σας πουλιά μου. Αυτή η ανάρτηση ήταν για το Τριώδιο, αλλά ο προγραμμματισμός έπεσε ελαφρά έξω. Δεν πειράζει, πάντα είναι καλός ο καιρός για να γελάσει λίγο το χειλάκι μας.
Σχόλιο : το Κουλούρι συστρατεύεται με το Σταύρο Θεοδωράκη
κι άλλο σχόλιο: στους χιλιάδες κάφρους που λένε πως θα ψηφίσουν χρυσήαυγή για διαμαρτυρία, τους λέμε να ψηφίσουν Βασίλε Λεβέντη για διαμαρτυρία, παραδοσιακό κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά αυτοί είναι φασίστες και γουστάρουν μαχαιρώματα και όχλο και γι'αυτό ψηφίζουν χρυσαυγή και να το παραδεχτούν δημόσια οι κουφάλες που το παίζουν κιόλας, μη χέσω.
Μ.Χ.

Κι άλλα κόμματα για όλα τα γούστα: νέο συγκριτικό crash test

11-02-2014, 3pointmagazine.gr

Από την τελευταία φορά που καταγράψαμε τα νέα κόμματα και τα υποβάλαμε σε εξαντλητικό crash test, δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος. Όμως πολλά άλλαξαν από τότε. Κάποιοι από εκείνους τους νέους σχηματισμούς εξαφανίστηκαν, άλλοι σχημάτισαν συμμαχίες ή απορροφήθηκαν από ευρύτερες πολιτικές κινήσεις. Και βέβαια, στο μεταξύ προέκυψαν ένα σωρό νέα, πολύ ενδιαφέροντα κόμματα. Όπου «ενδιαφέροντα», στις περισσότερες περιπτώσεις διάβαζε «γραφικά».

Καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, το 3pointmagazine.gr με αίσθημα ευθύνης προχωρά σε νέο συγκριτικό αφιέρωμα στα φρέσκα φρ... ε, κόμματα που διεκδικούν την ψήφο μας.

Σοσιαλιστικό Κόμμα (Στέφανος Τζουμάκας)

Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ από το '74 και πρώην υπουργός, ο Στέφανος
Τζουμάκας είχε ουσιαστικά αποσυρθεί από την πολιτική το 2007, όταν απέτυχε να επανεκλεγεί βουλευτής στη Β' Αθηνών. Τώρα επιστρέφει με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, άλλο ένα εγχείρημα που φαίνεται να απευθύνεται σε true Πασόκους της δεκαετίας του '80, απογοητευμένους από την κατρακύλα του Κινήματος.


Όποιος αντέξει να διαβάσει ολόκληρη την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος θα βρει τις απαραίτητες νοσταλγικές αναφορές στο παλιό ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Κατά τα άλλα θα πλήξει με τη μάλλον ασαφή ρητορική εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, των «τοκογλύφων» και του «μνημονιακού μπλοκ».
 
 Ατού: Πολύχρωμο έμβλημα, πιασάρικο και ασαφές μότο («Αξιοπιστία - Γνώση - Συνέπεια: οι αξίες ασκούνται έμπρακτα»), αρχηγός πιο-παλαιο-Πασόκος-δε-γίνεται και αντίστοιχο όνομα
Αδύναμο σημείο: απουσία άλλων πρωτοκλασάτων στελεχών της περιόδου '81-'89 ή -έστω- των κυβερνήσεων Σημίτη. Χάθηκε να συμμετάσχει ένας Τσοβόλας, μία Βάσω Παπανδρέου, ένας Γιάννος Παπαντωνίου, βρε αδερφέ;
Η ατάκα: «Να υπενθυμίσουμε την δικαιωμένη τοποθέτηση του Α. Παπανδρέου ότι η Σοσιαλδημοκρατία έχει τόση σχέση με τον Σοσιαλισμό, όσο ο φάντης με το ρετσινόλαδο».
Ψηφίστε το αν: απογοητευτήκατε που δεν προχώρησε η «Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων» του Θεόδωρου Κατσανέβα (βλ. προηγούμενο crash test) / είστε αγρότης και είχατε πάρει γενναία επιδότηση από την Ε.Ε. επί Υπουργίας Γεωργίας του Στ. Τζουμάκα / έχετε πληγωθεί από το «μεταλλαγμένο πρώην ΠΑΣΟΚ» αλλά δεν ψηφίζετε ΣΥΡΙΖΑ πού να σας κοπεί το χέρι.

Νέο Κόμμα (διοικείται από προσωρινή οργανωτική επιτροπή)

Στον ευρύτερο χώρο του κέντρου γίνεται ο κακός χαμός: κάθε παρεούλα φαίνεται να ιδρύει και από ένα κόμμα. Η συγκεκριμένη παρέα πάντως, που αποτελείται κυρίως από ακαδημαϊκούς, οικονομολόγους και άλλους επιστήμονες, φαίνεται αρκετά σοβαρή. Όμως δηλώνει ότι μέχρι τώρα δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική - και φαίνεται: ένα χρόνο, λέει, προετοίμαζαν το νέο κόμμα, και το πιο πρωτότυπο όνομα που μπόρεσαν να σκεφτούν ήταν «Νέο Κόμμα».


Ατού: αν έχεις καβατζώσει το όνομα «Νέο Κόμμα», έχεις αυτόματα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε κάθε άλλο νέο κόμμα, γιατί είσαι ΤΟ νέο κόμμα. Μάλλον.
Αδύναμο σημείο: και πάλι το όνομα. Είναι δίκοπο μαχαίρι. Μπορεί κανείς να φανταστεί το διάλογο:
- Λοιπόν, λέω να ψηφίσω το «Νέο Κόμμα».
- Ποιο νέο κόμμα;
- ΤΟ «Νέο Κόμμα».
- ΠΟΙΟ νέο κόμμα;
Και ούτω καθεξής.
Η ατάκα: «Ανακοινώθηκε η ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία "Νέο Κόμμα"...»
Ψηφίστε το αν: δεν πείθεστε από τις υπόλοιπες 4.358 κινήσεις στο χώρο του κέντρου / πείθεστε από διαφημίσεις που παίζουν με την έννοια του "νέου", π.χ. «νέα επαναστατική σύνθεση», «νέα ενισχυμένη συσκευασία».

Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες (Γιώργος Χατζημαρκάκης)

Την ψήφο μας στην ευρωεκλογές θα διεκδικήσει και το νέο κόμμα του Γιώργου Χατζημαρκάκη. Ο ελληνογερμανός ευρωβουλευτής βαρέθηκε να πηγαίνει από κανάλι σε κανάλι στη Γερμανία προσπαθώντας να υπερασπιστεί τα δίκαια της χώρας μας. Έτσι παράτησε τους ανθέλληνες φιλελεύθερους του FDP και για κάποιο λόγο αποφάσισε ότι έχει περισσότερες ελπίδες να επανεκλεγεί ευρωβουλευτής μέσω Ελλάδας.


Ίσως στην απόφαση του κατά τα άλλα συμπαθούς "Jorgo" συνέβαλε η αφαίρεση του διδακτορικού του από το πανεπιστήμιο της Βόννης το 2011, όταν αποδείχθηκε ότι η μισή διατριβή του ήταν προϊόν λογοκλοπής - δύσκολο να συνέχιζε την πολιτική του σταδιοδρομία σε σοβαρή χώρα.


Ατού: διεθνής εμπειρία, ξένες γλώσσες, cool γερμανικό παρατσούκλι αρχηγού ("Jorgo")
Αδύναμο σημείο: καμία επαφή με την ελληνική πραγματικότητα - πού πας κόντρα στον Τζουμάκα με οράματα για ευρωπαϊκή ομοσπονδία και άλλα τέτοια σατανικά σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων;
Η ατάκα: «Η Ελλάδα ήταν πειραματόζωο και αυτό πρέπει να διορθωθεί στην "πηγή"».
Ψηφίστε το αν: σας αρέσει η προφορά του "Jorgo" / νιώθετε κι εσείς καλύτερα με αυτό το «Ευρωπαίοι πολίτες» δίπλα στο «Έλληνες» / δεν σας νοιάζει για το διδακτορικό, «γιατί νταξ, κι οι δικοί μας καλύτεροι είναι;»

Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό (Β. Πολύδωρας - Χρ. Ζώης)

Η αλήθεια είναι ότι η παλιά Δεξιά, η original συντηρητική, που γουστάρει πατρίδα, στρατό, ενδεχομένως και βασιλιά, πονούσε. Πονούσε, γιατί ο ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη έχει εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη, ενώ δεν της πάνε και αυτοί οι απολίτιστοι οι Χρυσαυγίτες. Κι ο Καμμένος; Αυτός θα ήταν μία λύση, αλλά εσύ αν ήσουν ένας πολιτικός άντρας του μεγέθους του Βύρωνα Πολύδωρα, θα δεχόσουν να πας σε κόμμα άλλου; Όχι βέβαια. Το πολύ-πολύ να μοιραζόσουν την αρχηγία.


Έτσι σκέφτηκε ο -πρόσφατα διαγραφείς από τη Ν.Δ.- Βύρων και πλεύρισε τον Χρήστο Ζώη, του οποίου η «Νέα ΜΕ.Ρ.Α.» δεν έδειχνε να διεκδικεί εκατομμύρια ψήφων, παρά το φανταστικό της όνομα. Η συμμαχία αυτή είναι ο κύριος κορμός της Ένωσης για την Πατρίδα και το Λαό, το έμβλημα της οποίας θα ζήλευε και ο καλύτερος γραφίστας της χούντας.


Ατού: το όνομα που φέρνει σε παραστρατιωτική οργάνωση «σωτηρίας» της χώρας, το έμβλημα που θα έκανε περήφανο κάθε στρατηγό ε.α., η ρητορική ικανότητα του Βύρωνα
Αδύναμο σημείο: ο Χρήστος Ζώης. Είναι απλά λίγος δίπλα στο γίγαντα που πολέμησε τον «στρατηγό Άνεμο»
Η ατάκα: «Όλοι, μα όλοι ανεξαιρέτως, οι φίλοι μου και συμπολίτες μας μου είπαν πως πρέπει να κατέβω στις εκλογές, πως χρειάζομαι και πάλι. Τους άκουσα».
Ψηφίστε το αν: έχετε και εσείς σε κάδρο τη φωτογραφία του παππού σας με τη Φρειδερίκη / είστε ο παππούς / είστε η Φρειδερίκη / συγκινείστε ακόμη με αυτόν τον αξεπέραστο λόγο για τη "γράνα":


Θέμος "Απίκος" Ρίζος

Νέα κόμματα για όλα τα γούστα: συγκριτικό crash test

24-05-2013

Σαν τα μανιτάρια ξεπηδούν τα νέα κόμματα και οι πολιτικοί σχηματισμοί το τελευταίο διάστημα. Σε μία δημοσκοπική «αγορά» όπου οι αναποφάσιστοι παραμένουν σε πολύ υψηλά ποσοστά, κάθε απογοητευμένος φιλόδοξος πολιτικός ανοίγει το δικό του μαγαζί. Είναι φυσικό όλα αυτά τα καινούρια εγχειρήματα να δημιουργούν σύγχυση στο μέσο ψηφοφόρο, αλλά γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ: το 3pointmagazine.gr παρουσιάζει και συγκρίνει όλα τα νέα κόμματα σε ένα εξαντλητικό crash test.

«Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» (Ανδρέας Λοβέρδος)

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μάς μπέρδεψε λίγο. Είχε ιδρύσει την Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.) το Δεκέμβρη. Πρόσφατα διοργάνωσε την πρώτη συνδιάσκεψη της Κίνησης, στην οποία ανακοίνωσε την ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού (νέου; Θυγατρικού; Κανείς δεν κατάλαβε). Μετά από πέντε μήνες σκέψης, το καλύτερο όνομα που βρήκε είναι «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα». Ισχυρίζεται ότι απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, και όχι μόνο αυτό: στόχος της «Συμφωνίας», είπε ο κ. Λοβέρδος, είναι «να συνενώσουμε τον πολιτικό μας χώρο, που βρίσκεται σε μαρασμό», «να ξανασυναντηθούμε και με όσους πολίτες παραμένουν ακόμη στο ΠΑΣΟΚ, ή μετακινήθηκαν από αυτό στη ΔΗΜ.ΑΡ.». Ευτυχώς δεν έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την πρωθυπουργία.



Πολιτική αυτοτοποθέτηση: Κέντρο («ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»)
Πραγματική θέση: στις συμπληγάδες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.
Μνημόνιο: μόνο το πρώτο, άντε και το δεύτερο
Η ατάκα: «Εγώ είμαι στην αντιπολίτευση»
Ψηφίστε το αν: είστε απογοητευμένος του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ /  πιστεύετε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος μοιάζει στον George Clooney.

«Νέα ΜΕ.Ρ.Α.» (Χρήστος Ζώης)

Ο Χρήστος Ζώης ήταν ένας από τους «αντάρτες» της Νέας Δημοκρατίας, που διαγράφτηκαν όταν καταψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο και προσχώρησαν στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Εκεί άντεξε εννιά μήνες και στη συνέχεια  –αφού πρόλαβε να διατελέσει εκπρόσωπος του κόμματος του Πάνου Καμμένου- ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Κανείς δεν περίμενε με αγωνία την επόμενη κίνησή του, αλλά ο ίδιος δεν πτοήθηκε και τον Μάρτιο ανακοίνωσε την ίδρυση του νέου κόμματος «Νέα ΜΕ.Ρ.Α.» (Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση). Οι τρεις άξονες στους οποίους βασίζεται η στρατηγική του, λέει, είναι η εθνική ανεξαρτησία, η οικονομική ευημερία, και η κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Σαν το παλιό, καλό σοσιαλ-πατριωτικό ΠΑΣΟΚ ένα πράγμα – για κάποιο λόγο οι παλιοί δεξιοί έχουν αναγάγει τον Ανδρέα σε ήρωα τελευταία. Κατά τα άλλα, καταγγέλλει τόσο τα κόμματα του Μνημονίου, όσο και τον «στείρο και θολό λόγο» της αντιπολίτευσης.



Πολιτική αυτοτοποθέτηση: Κέντρο («νέες προτάσεις που θα σφυρηλατήσουν την εθνική ενότητα»)
Πραγματική θέση: Κεντροδεξιά, μεταξύ ΑΝ.ΕΛ., Ν.Δ. και βλέπουμε
Μνημόνιο: όχι, αλλά ας μη φωνάζουμε όσο ο Καμμένος
Η ατάκα: «Είμαστε απλοί άνθρωποι μπροστά σε σοφούς που περιμένουν να σπάσουν την αδράνειά τους.»
Ψηφίστε το αν: είστε πρώην ψηφοφόρος του Καμμένου αλλά βαρεθήκατε να ακούτε τη λέξη «τοκογλύφος» / βρίσκετε ευρηματικό το ακρωνύμιο ΜΕ.Ρ.Α.

«Σχέδιο Β» (Αλέκος Αλαβάνος)

Παραδόξως, τα περισσότερα νέα κόμματα εμφανίζονται στην Κεντροδεξιά, κάτι που χαλάει το προφίλ της Αριστεράς ως κατ’ εξοχήν χώρου διάσπασης και κακώς εννοούμενης πολυφωνίας. Ευτυχώς ο Αλέκος Αλαβάνος, μετά από περιπέτειες με ένα σωρό σχηματισμούς με περίπλοκα ονόματα που κανείς δεν θυμάται, αποφάσισε να ιδρύσει ένα κόμμα της προκοπής. Το ονόμασε «Σχέδιο Β». Οι θέσεις του κόμματος είναι η εξής μία: να βγούμε από το Ευρώ.


Πολιτική αυτοτοποθέτηση: Να βγούμε από το Ευρώ
Πραγματική θέση: Να βγούμε από το  Ευρώ
Μνημόνιο: δεν θα χρειάζεται όταν θα έχουμε βγει από το Ευρώ
Η ατάκα:  «Να βγούμε από το Ευρώ» (στο repeat)
Ψηφίστε το αν: θέλετε οπωσδήποτε να βγούμε από το Ευρώ και για κάποιο λόγο δεν ψηφίζετε ήδη ΚΚΕ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ.


«Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων» (Θεόδωρος Κατσανέβας)

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας, πρώην παλαιο-ΠΑΣΟΚος και γαμπρός του Ανδρέα Παπανδρέου, βρήκε την καλύτερη λύση: αντί να ψάχνεις ευφάνταστα ακρωνύμια για το καινούριο σου κόμμα, καλύτερα να αντιγράψεις κάποιο πετυχημένο εγχείρημα του εξωτερικού. Γι’ αυτό και πήρε απροκάλυπτα τα «Πέντε Αστέρια» του Ιταλού Μπέπε Γκρίλο και τα κόλλησε στη δραχμούλα, η επιστροφή στην οποία θα φέρει «αυτοδύναμη ανάπτυξη, εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη». Θα ήταν σούπερ σύμμαχος για τον Αλαβάνο, αλλά «αρνείται τον εθνομηδενισμό και την ισοπεδωτική πολυπολιτισμική παγκοσμιοποίηση».


Πολιτική αυτοτοποθέτηση: old-school Κεντροαριστερά («πατριωτικός σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο, με κοινωνική αλληλεγγύη»)
Πραγματική θέση: εκεί που θα ήταν ο Ανδρέας, αν ζούσε
Μνημόνιο: τρίζουν τα κόκαλα του Ανδρέα
Η ατάκα: « [Η Δραχμή 5*] αντιστέκεται στην επέλαση του νεογερμανικού ιμπεριαλισμού, του διεθνούς καζινο-καπιταλισμού, στη σύγχρονη διεθνή ‘Ιερή Συμμαχία’ της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας του τζόγου που απομυζά την πραγματική οικονομία του ανθρώπινου μόχθου.»
Ψηφίστε το αν: πάνω στο σεμεδάκι της τηλεόρασης έχετε ακόμα την εικόνα Του (Ανδρέα) / είχατε ψηφίσει ΔΗΚΚΙ το 2000.

Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος (Νίκος Νικολόπουλος)

«Στηριζόμαστε στην παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και βρισκόμαστε εκεί που ήταν η Νέα Δημοκρατία μέχρι τις εκλογές». Απλά και σταράτα τα είπε ο Νίκος Νικολόπουλος, πρώην βουλευτής της Ν.Δ., που διαγράφτηκε τον Ιούλιο του 2012, όταν σκέφτηκε δυνατά ότι η κυβέρνηση είχε εκλεγεί για να επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο, και όχι για να κάνει τούμπες. Ειλικρινής ορθόδοξος και καραμανλικός, αναπολεί την παλιά καλή συντηρητική παράταξη σε βαθμό που για έμβλημα υιοθέτησε τον τιμημένο πυρσό, σύμβολο των true Νεοδημοκρατών. Σε κάποιο φανταστικό σύμπαν, αυτός και ο Κατσανέβας είναι οι συνεχιστές του δίπολου Κωνσταντίνου Καραμανλή – Ανδρέα Παπανδρέου.

Πολιτική αυτοτοποθέτηση: old-school Κεντροδεξιά («Στο καταστατικό περιλαμβάνονται αυτούσιες οι αρχές και οι αξίες που διατύπωσε το Μάιο του 1979 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής»)
Πραγματική θέση: στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας
Μνημόνιο: θα δεχόταν ο Εθνάρχης μνημόνια;
Η ατάκα: «Όποιοι συμφωνούμε ότι ο κοινός εχθρός είναι η τρόικα που πρέπει να φύγει το συντομότερο απ' την πατρίδα, είμαστε μαζί. Στην παρούσα φάση δεν έχουμε χρόνο για να μιλήσουμε για τις πολιτικές μας και ιδεολογικές μας διαφορές».
Ψηφίστε το αν: ψάχνετε straight ορθόδοξους μετά την εξαφάνιση του ΛΑ.Ο.Σ. / ήσασταν στο αεροδρόμιο το 1974 για την υποδοχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η ετυμηγορία

Με τόσες επιλογές, πώς γίνεται να δηλώνει κανείς ακόμα «αναποφάσιστος»; Είναι σαφές ότι η αφρόκρεμα του πολιτικού κόσμου έχει αφήσει πίσω της τα συμβιβασμένα παραδοσιακά κόμματα και είναι έτοιμη να οδηγήσει τη χώρα πίσω στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της εθνικής υπερηφάνειας. Δεν έχετε παρά να επιλέξετε τον νέο εθνάρχη της αρεσκείας σας και να βασίσετε πάνω του όλες σας τις ελπίδες.

Θέμος «Απίκος» Ρίζος   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου