Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Downbeat 27-12-2012



Downbeat τα καλύτερα για το 2012

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βέτσικας





Φίλες και φίλοι καλησπέρα,
Θέλοντας να τιμήσω τα άλμπουμ που με εντυπωσιάσαν το 2012, συγκέντρωσα 20 από τα σημαντικότερα, κατα την άποψη μου, ταξινομημένα κατ' αλφαβητική σειρά και ένα χαρακτηριστικό κομμάτι από κάθε άλμπουμ.
Να τονίσω βέβαια ότι η λίστα είναι καθαρά υποκειμενική.
Καλή ακρόαση.



1.Accelerando / Vijay Iyer Trio
No 7 :  Little Pocket Size Demons                                                                     7.16

Ένα φανταστικό τριο: Vijay Iyer πιάνο, Stephen Crump μπάσο και Marcus Gilmore ντραμς. Αναδομούν κυριολεκτικά το ρόλο του ρυθμού στη σημερινη jazz μουσική. Μια αριστοτεχνική συλλογή που ισορροπεί την υψηλή  και την ειλικρινή πεποίθηση. Το όνομα του άλμπουμ  Accelerando” και το κομμάτι που ακούσμε, το Little Pocket Size Demons.

2.Be Good / Gregory Porter
   No 11 :  Work Song

Ο Gregory Porter με το δευτερο του άλμπουμ  Be Good απέδειξε ότι διαθέτει μια εκπληκτική φωνή. Mια φωνή που μπορεί να χαιδέψει, να αγκαλιάσει ή να προτρέψει. Από το άλμπουμ αυτό τον ακούσαμε σε μια διασκευή του πασίγνωστου Work Song του Nat Adderley, που πρωτοεμφανίστηκε στο άλμπουμ Work Song του 1960.


3.By A Little Light (διπλό άλμπουμ) / Matt Ulery
   No 3 (CD 1) :  To Lose Your Mind                                                                       5.12

Ένα μοναδικό μίγμα παραδοσιακής jazz, κλασικής μουσικής ευρωπαικής folk και σύγχρονα ιδιώματα, στο διπλό άλμπουμ του μπασίστα Matt Ulery, “ By A Little Lightκυριαρχεί μια μελαγχολική και σκοτεινή χάρη. To Lose Your Mind το όνομα του κομματιού που ακούσαμε από το άλμπουμ αυτό.
4.Celebration / Arild Andersen
No 6 :  My Song                                                                                                      8.08

To live άλμπουμ “Celebration” του Νορβηγού μπασίστα Arild Andersen, ξαναβρίσκει το μπασίστα να συνεργάζεται με τον Σκωτσέζο σαξοφωνίστα  Τοmmy Smith και τον Iταλό ντράμερ Paolo Vinaccia. Aκούσαμε το My Song, μιά σύνθεση του Keith Jarrett.

5.Celestial Circle / Marilyn Mazur
No 12 :  Drumrite                                                                                                    4.35

Oι συνθέσεις της πρωην περκασιονιστριας του Μiles Davis, Marilyn Mazur προσεγγίζουν την world music. Δεν θα έβρισκε καλύτερους συνεργάτες από αυτούς που εμφανίζονται στο άλμπουμ  Celestial Circle”: η βοκαλίστρια  Josefine Cronholm, ο πιανίστας John Taylor και ο μπασίστας Anders Jormin. Tους ακούσαμε στο  Drumrite.

6.Claroscuro / Anat Cohen
No 4 :  As Rosas Nao Falam                                                                                6.01

Η jazz δεν έχει να επιδείξει πολλούς κλαρινετίστες στη μακρόχρονη πορεία της. Η  Anat Cohen δίνει νέα ζωή σ' αυτό το παραμελημένο όργανο. Στο άλμουμ  Claroscuro” (μιά παραλλαγή της ισπανικής λέξης chiaroscuro που περιγράφει την εναλλαγή μεταξύ φωτός και σκιάς) συνοδεύεται από πολλούς καλούς φίλους. Τους ακούσαμε στο  As Rosas Nao Falam, μια σύνθεση του βραζιλιάνου συνθέτη και τραγουδιστή Cartola.

7.Floratone II / Bill Frisell
No 3 :  Snake Rattle                                                                                               3.28
           
Σε μια καριέρα 25 ετών με πάνω από 200 ηχογραφήσεις, ο Bill Frisell έχει καθιερωθεί σαν μια εξέχουσα φυσιογνωμία στην αμερικάνικη μουσική. Στο άλμπουμ “Floratone II” ο Frisell και οι συνεργάτες του (Matt Chamberlin, Tucker Martine, Lee Townsend) ηχογραφούν την πιό “καθηλωτική μουσική της χρονιάς”, όπως χαρακτηρίστηκε. Ακούσαμε το  Snake Rattle.                  

8.Multiverse / Bobby Sanabria Big Band
No 8 : Broken Heart                                                                                               8.11

To vέο άλμπουμ του Bobby Sanabria με τίτλο  “Multiverse” είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει ο τίτλος του: πολυδιάστατο, επεκτείνεται σε όλες τις κατευθύνσεις. Ίσως το πιό φιλόδοξο άλμπουμ Λάτιν jazz από μεγάλη μπάντα των τελευταίων ετών. Ακούσαμε το  Broken Heart.



9.New Cuban Express / Manuel Valera
            No 3 : Upwards                                                                                                       5.53

O πιανίστας Manuel Valera ελεύθερα αναμιγνύει Κουβανέζικες φόρμες με ιδιώματα μοντέρνας jazz από την εποχή του πρώτου του άλμπουμ, Forma Nueva του 2004, αλλά στο τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο “New Cuban Express”, κάνει ένα βήμα παραπάνω. Υπέροχες μελωδίες και αριστοτεχνικές ενορχηστρώσεις, όπως το  Upwards που μόλις ακούσαμε.

10.Now Here This / John McLaughlin & The 4th Dimension
No 3 : Echoes From Then                                                                                    6.07

Mε το τελευταίο του σχήμα, The 4th Dimension, o John McLaughlin ταξιδεύει στα προσφιλή του jazz-rock fusion ακούσματα με πρωτοφανή ένταση, οδηγούμενος από τον Gary Husband στα πλήκτρα, τον Καμερουνέζο μπασίστα Etienne M'Bappe και τον ντράμερ Ranjit Barot. Tους ακούσαμε στο Echoes From Then, από το άλμπουμ “ Now Here This”.

11.Ode / Brad Mehldau Trio
No 8 : Stan The Man                                                                                              5.25

To άλμπουμOde του Brad Mehldau Trio είναι το πρώτο με πρωτότυπες συνθέσεις του Mehldau από το 2005, που ο ντραμερ Jeff Ballard αντικατέστησε τον Jorge Rossi στο τρίο του. Το  Stan The Man που ακούσαμε απλώνεται σ'ένα εκρηκτικό ρυθμό που θέτει ο Ballard και ο Larry Grenadier στο μπάσο, ενώ ο Mehldau αυτοσχεδιάζει μ' ένα εκπληκτικό σόλο.

12.Rio (διπλό άλμπουμ) / Κeith Jarrett
                        No 5 (CD 1) : Rio Part 5                                                                                         6.26

ToRio” είναι το νέο live διπλό άλμπουμ του Keith Jarrett που σηματοδοτεί την 40 χρονη δισκογραφική του πορεία στην εταιρία ECM. Συπτωματικά και το πρώτο του άλμπουμ, Facing You, στην εταιρία αυτή ήταν μια σόλο ηχογράφηση. To Rio ηχογραφήθηκε στο   Theatro Municipal του Rio de Janeiro τον Απρίλιο του 2011. Ακούσαμε το  Rio Part 5 από το άλμπουμ αυτό.

13.Silent Μovie / Melissa Stylianou
No 8 : I Silent Μovie                                                                                   4.58

H Melissa Stylianou γεννήθηκε στο Tορόντο του Καναδά από Έλληνες γονείς. Είναι παντρεμένη με τον πιανίστα Jamie Reynolds και εμφανίζεται συνήθως με το κουαρτέτο του. Το 2005 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου ζεί και εργάζεται μέχρι σήμερα. Από το άλμπουμ “Silent Movie”, την ακούσαμε στο ομώνυμο κομμάτι.


14.Sound Travels / Jack DeJohnette
            No 4 : New Muse                                                                                                    6.06

Mπορεί να πάτησε τα 70 φέτος, αλλά ο Jack DeJohnette διατηρεί ακόμα τη νεανική του φλόγα. Στο νέο του άλμπουμ με τίτλο “Sound Travels” παίζει πιάνο σε περισσότερα κομμάτια απ' ότι ντραμς (8 έναντι 6), συνοδευόμενος από την Esperanza Spalding  στο μπάσο, τον Ambrose Akinmusire στην τρομπέτα και τον Τim Ries στο σαξόφωνο (μεταξύ άλλων). Ο τελευταίος δε δείχνει όλες τις ικανότητες του στο New Muse που ακούσαμε 

15.The Duality Perspective / Ralph Peterson Fo'tet & Sextet
No 6 : Coming Home                                                                                             6.16

Το “ The Duality Perspective” του  Ralph Peterson είναι ουσιαστικά 2 άλμπουμ σε ένα. Ο Peterson διαιρεί το άλμπουμ ανάμεσα στο Fo'tet και στο Sextet του, αλλά διατηρεί μια συνέχεια και στα 10 κομμάτια, χάρη στη καθοδήγηση του Peterson. Aκούσαμε το Coming Home από το υπέροχο αυτό άλμπουμ.

16.Threedom/Jean-Michel Pilc, Francois Moutin, Ari Hoenig
No 1 : Nardis                                                                                                           7.17

Στο "Threedom", το τρίο των Μichel Pilc, Francois Moutin και Αri Hoenig εξερευνά τη jazz από τον Gershwin μέχρι τον Coltrane με ένα μοναδικό τρόπο. Οι πρωτότυπες συνθέσεις δένουν αρμονικά με τις διασκευές, καλύπτοντας όλα τα στυλ από bebop μέχρι και swing. To Νardis, μια σύνθεση του Miles Davis (πρωτοεμφανίστηκε στο άλμπουμ Milestones) ακούσαμε από το άλμπουμ αυτό.

17.Today's Opinion / Yosvany Terry
No 5 : Harlem Matinee                                                                                           6.47

Την προηγούμενη χρονιά έγιναν πολλές συζητήσεις αν η “Latin Jazz” πρέπει να αποτελεί ένα ξεχωριστο είδος ή όχι. Καλλιτέχνες όπως ο Yosvany Terry έχουν αποσπαστεί από τα στερεότυπα της Latin Jazz, αν και χρησιμοποιούν πολλά στοιχεία της. Η μουσική του είναι γεμάτη εκπλήξεις, όπως το   Harlem Matinee που μόλις ακούσαμε από το άλμπουμ       Today's Opinion”.

18.Tres Cabecas Loucuras / Sao Paolo Underground
No 1 : Jagoda's Dream                                                                                         4.19

“Tres Cabecas Loucuras” (δηλαδή 3 τρελλά κεφάλια) είναι το τρίτο άλμπουμ του τριο Sao Paulo Underground, που αποτελείται από τον τρομπετίστα Rob Mazurek, τον βραζιλιάνο πολυμουσικό Mauricio Takara και τον  Guilherme Granado στα πλήκτρα. Ελεύθερος αυτοσχεδιασμός, ψυχεδέλεια και ηλεκτρονική μουσική δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο καλειδοσκόπιο ήχων. Τους ακούσαμε στο  Jagoda's Dream.



19.Upper West Side / Ehud Asherie
No 11 : My Blue Heaven                                                                                       4.43

To άλμπουμ “Upper West Sideτου πιανίστα  Ehud Asherie και του σαξοφωνίστα  Harry Allen είναι ένα υπόδειγμα μουσικής ντουέτου. Δεν προσπαθεί να κερδίσει τις εμτυπώσεις. Οι Allen και Asherie  Allen απλά παίζουν τη μουσική με χάρη, σαφήνεια και γοητεία. Τους ακούσαμε στο My Blue Heaven.

20.Way Down Low / Kat Edmonson
No 12 : I Don't Know (Reprise)                                                                          6.15

H Kat Edmonson εμφανίστηκε από το πουθενά το 2009 και με το πρώτο της άλμπουμ Τake To The Sky κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις. Το δεύτερο της άλμπουμ “ Way Down Low” είναι ένα αριστούργημα φωνητικής jazz. To τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ με τίτλο I Don't Know (Reprise) είναι μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στο δεύτερο κομμάτι του ίδιου άλμπουμ (με τίτλο I Don't Know). Aλλά, ενώ στο δεύτερο κομμάτι γιορτάζει για την αγάπη, στο τελευταίο, με τα ίδια λόγια λυπάται γι' αυτή.

Αυτή, φίλες και φίλοι, ήταν η τελευταία εκπομπή για το 2012. Σταχυολογήσαμε 20 από τα καλύτερα, κατα την άποψη μας, άλμπουμ της χρονιάς, με την πεποίηθηση, αλλά και τη σιγουριά ότι η καινούργια χρονιά μας επιφυλλάσσει πολλές νές εκπλήξεις.
Σας εύχομαι ολόψυχα να περάσετε όμορφα αυτές τις μέρες μ' αυτούς που αγαπάτε και σας αποχαιρετώ με ένα 'σχόλιο” του T.S. Elliot:

Tα λόγια του περασμένου έτους ανήκουν στη γλώσσα του περασμένου έτους. Τα λόγια του επόμενου έτους περιμένουν μια άλλη φωνή. Και για να έρθει ένα τέλος
πρέπει να γίνει μια αρχή”.
Καλό σας βράδυ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου