Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Downbeat 20/12/2012


Επιμέλεια: Παναγιώτης Βέτσικας
                                                     
Φίλες και φίλοι καλησπέρα,

Σήμερα, το Downbeat ταξιδεύει σε διαφορετικά μονοπάτια. Τιμώντας το “δασκαλο” Ravi Shankar, όπως τον αποκαλούσε ο George Harrison, που έφυγε από κοντα μας πριν λίγες μέρες, θα κάνουμε μια περιήγηση στα λημέρια της world music, στις παρυφές της με την jazz.
Καλή ακρόαση.

1.Friar Park/Ravi Shankar                                                                                                            5.57

O Ravi Shankar έφερε την ινδική μουσική στα αυτιά της Δύσης. Με τις συνεργασίες του με τον βιολιστή Yehudi Menuhin, τον George Harrison και αργότερα με τον Philip Glass, άνοιξε τους ορίζοντες για νέα πρωτόγνωρα ακούσματα. Τον ακούσαμε στο  Friar Park από το άλμπουμ Bridges του 2001

2.Longing/Nusrat Fateh Ali Khan-Michael Brook                                                      6.28

O Kαναδός κιθαρίστας Michael Brook συνεργάστηκε με τον Nusrat Fateh Ali Khan στην ηχογράφηση του άλμπουμ Night Song, το 1996. Μια συνεργασία που γνωστοποίησε στη Δύση την θρησκευτική μουσική των Sufi, την quawwali. Longing o ο τίτλος του κομματιού που ακούσαμε από το υπεροχο αυτό άλμπουμ.

3.Saga/Jan Garbarek-Ustad Fateh Ali Khan                                                                8.44

O Ustad Fateh Ali Khan δηλώνει απερίφραστα ότι ποτε δεν προσπάθησε να κάνει fusion, αλλά οι συνεργασίες του με Δυτικούς μουσικούς ήταν πειραματισμοί για να εξερευνηθούν ακουστική υφή και νέοι ήχοι. Μια τέτοια συνεργασία έγινε το 1992 με το Νορβηγό σαξοφωνίστα Jan Garbarek, αποτέλεσμα της οποίας ήταν το άλμπουμ Ragas & Sagas, από το οποίο ακούσαμε το Saga.



4.Sahara/Rabih Abou-Khalil                                                                                            8.19

To άλμπουμ Βlue Camel του 1992 είναι κορυφαίο στη δισκογραφία του Λιβανέζου ουτιστα Rabih Abou-Khalil. O  Rabih Abou-Khalil συνεργάζεται με τον Charlie Mariano στο alto σαξόφωνο, τον Kenny Wheeler στη τρομπέτα, τον Steve Swallow στο μπάσο και τον Milton Cardona στα κρουστά. Ακούσαμε το Sahara από το άλμπουμ αυτό.

5.Badhra/Anouar Brahem                                                                                                            8.32

Άλλος ένας ουτίστας, αυτή τη φορά ο Τυνήσιος Anouar Brahem συνεργάζεται με 2 κορυφαίους αυτοσχεδιαστές της Δυτικής jazz. Τον σαξοφωνίστα John Surman και τον μπασίστα Dave Holland. Τhimar ο τίτλος του άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1998 και  Badhra το κομμάτι που μόλις ακούσαμε.

6.From The Orient To The Blues/Yair Dalal                                                                  7.17

O Yair Dalal επιμένει ότι η Αραβική μουσική μπορεί να συνυπάρχει και να αλληλοσυμπληρώνει τη Δυτική μουσική. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο άλμπουμ με τίτλο Band Orient του 2008. Στο κομμάτι που μόλις ακούσαμε με τίτλο  From The Orient To The Blues, o συνεργάτης του Eli Benacot χρησιμοποιεί το EWI (ένα ηλεκτρονικό πνευστο) που δένει αρμονικά με τους ήχους της Ανατολής.

7.Αrmenian Longing/Wolfgang Puschnig-Dhafer Youssef                                     5.32

O Aυστριακός Wolfgang Puschnig στα πνευστά, o Tυνήσιος ουτίστας με τη θειική φωνή Dhafer Youssef και ο Ινδος Jatinder Thakur στη tabla, κυκλοφόρησαν το 1998 το άλμπουμ Odem, όπου 3 διαφορετικές μουσικές γλώσσες συνεργάζονται σ'ένα ενιαίο αποτέλεσμα. Τους ακούσαμε στο  Αrmenian Longing.

8.La Memoire Du Silence/Erik Truffaz                                                                           7.49

Ήταν το ατμοσφαιρικό La Mémoire Du Silence, ένα “μοντέλο” που δείχνει πώς χρησιμοποιείται ο ελεύθερος χώρος στη jazz. Μια σύνθεση που ταιριάζει απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία του δημιουργού της, Erik Truffaz. Tην ακούσαμε από το άλμπουμ Mantis του 2001.
9.Law Yars/Trilok Gurtu                                                                                                    7.48
Mια καταπληκτική διασκευή του Law Years του Ornette Coleman από το κουιντέτο του Trilok Gurtu. O ίδιος στα κρουστά, με τον Paolo Fresu στη τρομπετα, τον  Andy Ember στο πιάνο, τον  Lars Danielson στο μπάσο, τον κιθαρίστα  Jay Deva. Από το άλμπουμ The Glimpse του 1996.

10.Rhumba Multikulti /Don Cherry                                                                                            4.15
To άλμπουμ Multikulti του Don Cherry κυκλοφόρησε το 1990 στην εταιρία Α & Μ. Ένας κοσμοπολίτης μουσικός που ένιωθε άνεση είτε έπαιζε free jazz είτε world music. Στο
Rhumba Multikulti που ακούσαμε από το άλμπουμ αυτό ο Don Cherry το αποδεικν'υει με το καλύτερο τρόπο.
11.Βamako/Roswell Rudd-Toumani Diabate                                                              6.29
Αρχικά φαντάζει περίεργο πώς το τρομπόνι, ένα καθαρόαιμο δυτικό όργανο δένει με το kora, ένα καθαρόαιμο αφρικάνικο όργανο, αλλά στα χέρια 2 έμπειρων μουσικών, όπως του  Roswell Rudd και του Toumani Diabate, η ζεύξη αυτή φαίνεται γενετήσια. Από το άλμπουμ Malicool του 2002, τους ακούσαμε στο  Βamako.

12.Αmandrai/Ali Farka Toure-Ry Cooder                                                                                 9.24
O κιθαρίστας Ali Farka Toure συχνά έχει γεφυρώσει την απόσταση ανάμεσα στην παραδοσιακή μουσική της Αφρικής και τη σύγχρονη Αμερικάνικη μουσική. Στη συνεργασία του με τον κιθαρίστα Ry Cooder με τίτλο Τalkin' Timbuktu του 1994, τραγουδα σε 11 γλώσσες! Ακούσαμε το  Αmandrai από το άλμπουμ αυτό.

13.Assouf/Tinariwen                                                                                                                     3.59
Oι Tinariwen. Σαν νομάδες που είναι, δεν ησυχάζουν μουσικά. Το τρίτο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2007, με τίτλο Aman Iman: Water Is Life.           Tα blues της ερήμου πάντα στο επίκεντρο των ηχογραφήσεων τους, αλλά κάθε φορά και κάποιο καινούργιο στοιχείο προστίθεται. Tinariwen λοιπόν και Assouf από το άλμπουμ αυτό.

14.Τhe Voice/John McLaughlin                                                                                      9.19
H σχέση του John McLaughlin με την ινδική μουσική είναι μακροχρόνια και εμφανίζεται σ' όλες σχεδόν τις ηχογραφήσεις του. Στο Floating Point του 2008 είχε την τύχη να συνεργαστεί με 2 κορυφαίους μουσικούς, τον μπασίστα Hadrien Feraud και τον ντράμερ Ranjit Barot. The Voice το κομμάτι που μόλις ακούσαμε με τη βελούδινη κιθάρα του αρχηγού, τα ινδικά scat φωνητικά και το ηλεκτρικό μαντολίνο του U. Rajesh.

15.Seating Of The Bride/Jenny Scheinman                                                                5.56
To πρώτο άλμπουμ της Jenny Scheinman είναι μια απόλαυση εβραικής jazz και πειραματικής μουσικής. Πολλά παραδοσιακά στοιχεία klezmer και το βιολι της Scheinman ιδιαίτερα λυρικό. Κυκλοφόρησε το 2002 στην εταιρία Tzadik του John Zorn, με τίτλο The Rabbi's Lover, από το οποίο ακούσαμε το  Seating Of The Bride.

16.Da'louna On The Return/Gilad Atzmon                                                                   4.48
Ένας εκπατρισμένος Ισραηλίτης που απαρνιέται την ταυτότητα του και δηλώνει Παλαιστίνιος. Ο Gilad Atzmon ζει και εργάζεται στην Αγγλία και μάχεται για τα δίκαια αιτήματα των Παλαιστινίων εναντίον του σιωνισμού. Exile o τίτλος του άλμπουμ του 2003 από το οποίο ακούσαμε το Da'louna On The Return. Στα υπέροχα φωνητικά η Reem Kelani.




17.El Dia Que Me Quieras/Diego Urcola                                                                                   8.36
Για πολλά χρόνια ο Αργεντίνος τρομπετίστας Diego Urcola ήταν στη σκιά του Αrturo Sandoval, τον οποίο θεωρεί δάσκαλο και μέντορα του. Το 1995 κυκλοφορεί το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ με τίτλο Libertango, προς τιμή του Astor Piazzolla. Aκούσαμε το  El Dia Que Me Quieras από το άλμπουμ αυτό.

18.Earth Bird/Abdullah Ibrahim                                                                                      3.07
O Abdullah Ibrahim, παλιότερα γνωστος σαν Dollar Brand, είναι μια σημαντική παρουσία στη jazz της Νότιας Αφρικής. Η μουσική του έχει δεχθεί επιδράσεις από το Thelonious Monk και τον Duke Ellington. Τον ακούσαμε στο  Earth Bird από το άλμπουμ A Celebration του 2004.

19.Corazon Loco/Bebo Valdes-Diego El Cigala                                                                    3.16
Mπορεί να απέχουν 50 χρόνια και αρκετά χιλιόμετρα θάλασσας, αλλά ο  Κουβανός πιανίστας Bebo Valdes και ο τραγουδιστής flamenco Diego El Cigala, έχουν κοινό γνώρισμα την υπέροχη μουσική τους. Μια συνεργασία του 2003 γέννησε ένα εκπληκτικό άλμπουμ, το Lagrimas Negras από το οποίο ακούσαμε το  Corazon Loco.

Αυτά λοιπόν για σήμερα. Ήταν μια περιπλάνηση του Downbeat στη world music. Ας κλείσουμε λοιπόν με ένα σχόλιο του Ravi Shankar που ήταν η εμπνευση για την εκπομπή αυτη.
Στη κουλτούρα μας έχουμε τόσο σεβασμό για τα μουσικά όργανα, είναι σαν μέρος του Θεού”.
Καλό σας βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου