Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Το Χωραφάκι



Εάν έχετε ένα κομμάτι γης που μένει ανεκμετάλλευτο και σκέφτεστε να το καλλιεργήσετε αλλά δεν έχετε τις απαραίτητες αγροτικές γνώσεις για να κάνετε την αρχή, «Το Χωραφάκι» θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Πρόκειται για μία διαδικτυακή συμβουλευτική υπηρεσία που ειδικεύεται σε αγροτικά θέματα και βρίσκεται στο πλευρό όλων όσων σκέφτονται να στραφούν στην αγροτική καλλιέργεια. Με αφορμή την ομιλία της στο TEDxHeraklion, η HuffPost Greece μίλησε με την Γιούλη Δοξανάκη, μία από τις ιδρύτριες του www.xorafaki.gr, η οποία εξηγεί όλη τη διαδικασία και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να γίνει αγρότης και όλα όσα προσφέρει το Χωραφάκι.
Τι είναι «Το Χωραφάκι» και πώς λειτουργεί;
Το
Χωραφάκι είναι μια διαδικτυακή, συμβουλευτική υπηρεσία που βοηθάει κάποιον στα πρώτα και τα επόμενα βήματά του, από την καλλιέργεια, έως την παραγωγή, τη διάθεση, ακόμα και την τυποποίηση και την εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων του. Στην τωρινή μορφή του, ο χρήστης του xorafaki.gr επιλέγει την υπηρεσία που του ταιριάζει, συμπληρώνει ηλεκτρονικά ένα επιστημονικό ερωτηματολόγιο, στέλνει δείγμα εδάφους από τη γη του και παίρνει στα χέρια του μια ολοκληρωμένη, εξατομικευμένη οικονομοτεχνική μελέτη. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι μόνο γεωπονικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα με τις τεχνικές καλλιέργειας και τι πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος βήμα - βήμα, εξετάζουμε και τις δυνατότητες εμπορικής διάθεσης του προϊόντος προκειμένου να καλλιεργήσει κάτι που μπορεί να πουλήσει. Κάνουμε μία ρεαλιστική οικονομική ανάλυση για την κάθε περίπτωση, οπότε οι πελάτες μας γνωρίζουν ακριβώς τόσο τα κόστη όσο και τα έσοδα που πρόκειται να έχουν σε βάθος πενταετίας. Εδώ και μερικούς μήνες, με τον co-founder Γιώργο Πανταζόπουλο και την υπόλοιπη ομάδα του xorafaki.gr, προετοιμάζουμε με αγάπη και ενθουσιασμό το νέο site θα είναι έτοιμο την άνοιξη και θα περιλαμβάνει κι άλλες υπηρεσίες, όπως τον σχεδιασμό μποστανιού, επισκέψεις γεωπόνων μας , έκθεση της κάθε καλλιέργειάς και καταγραφή του τετραδίου του παραγωγού με υπενθυμίσεις, πιστοποίηση του προϊόντος, τυποποίηση κι εταιρική ταυτότητα και τεχνική υποστήριξη σε ένταξη σε επενδυτικά προγράμματα. 

Πώς προέκυψε η δημιουργία του;
Τα τελευταία τρία χρόνια μας πλησίαζε κόσμος που ήθελε πρακτικούς τρόπους να αξιοποιήσει τη γη του. Με τον Γιώργο Πανταζόπουλος, που είναι ο συνιδρυτής, κάναμε έρευνα για να βρούμε λύσεις στο πώς η τεχνογνωσία μας 13 ετών στον αγροδιατροφικό τομέα μπορεί να γίνει προσβάσιμη σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν την εκμετάλλευση της γη τους, είτε ως συμπληρωματικό εισόδημα είτε στα πρώτα τους βήματα ως επαγγελματίες αγρότες. Κάναμε πολλά πιλοτικά πραγματικά ως παραδείγματα, προκειμένου να καταλήξουμε στη σωστή φόρμουλα που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για το χρήστη της υπηρεσίας και στη συνέχεια διαμορφώθηκε το
www.xorafaki.gr, η ομάδα του οποίου απαρτίζεται από γεωπόνους, οικονομολόγους, τεχνολόγους τροφίμων και ειδικούς συμβούλους εκπαίδευσης και μάρκετινγκ.


Έχετε παρατηρήσει στροφή των Ελλήνων στην αγροτική καλλιέργεια;
Η μείωση του οικογενειακού και προσωπικού εισοδήματος έχει στρέψει τους Έλληνες να επανεξετάσουν κάθε περιουσιακό τους στοιχείο. Η αξιοποίηση της οικογενειακής γης, που συνήθως είναι ανεκμετάλλευτη, είναι ένα από αυτά. Πανελλαδικές έρευνες έχουν δείξει την τάση της στροφής των νέων προς τη γεωργία, αλλά υπάρχει, δυστυχώς, ένα 21,3% νέων αγροτών που δεν έκανε καμία έρευνα πριν ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα. Ίσως ο πιο βασικός ρόλος του
xorafaki.gr είναι να εκπαιδεύει τους νέους αγρότες στο να δουν την νέα ενασχόληση τους σαν επένδυση, η οποία για να αποδώσει χρειάζεται μια ξεκάθαρη κεντρική ιδέα, καλή έρευνα και επιχειρησιακό πλάνο. Ό,τι θα έκανε δηλαδή κάποιος που θέλει να ανοίξει μια νέα επιχείρηση.
Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν αποφασίσει να φτιάξει το δικό του χωραφάκι;
Είναι σημαντικό να κάνει σωστή έρευνα και να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα «εργαλεία». Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι να πείσουμε τον πελάτη να ξεκινήσει με έναν καλό σχεδιασμό την πρώτη του κίνηση. Οποιαδήποτε νέα αγροτική επιχείρηση, σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα, έχει σημασία να γίνεται με σωστό σχεδιασμό, προκειμένου να παράγονται προϊόντα με τρόπο ασφαλή για τον παραγωγό και τον τελικό καταναλωτή, με σεβασμό στο περιβάλλον και διατηρώντας τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

Πόσα χωράφια έχετε βοηθήσει να καλλιεργηθούν μέχρι σήμερα;
Μέχρι σήμερα, 170 άνθρωποι, ηλικίας 25 – 45, έχουν ήδη προχωρήσει στην εκμετάλλευση του αγροτεμαχίου τους, είτε ως συμπληρωματικό εισόδημα, είτε ως μόνιμη απασχόληση, 2.450 άτομα έχουν επικοινωνήσει με
email μαζί μας, εκ των οποίων οι 650 έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους για μόνιμη ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή.

Πηγή http://www.huffingtonpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου