Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014

Κάτι χαζοφυλλάδια

Αυτό εδώ κυκλοφόρησε το 2011, όταν οι Αιγύπτιοι αποφάσισαν να πάψουν να είναι γίδια στο μαντρί. Η δύναμη που εξαπέλυσαν οι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι εναντίον του καθεστώτος Μουμπάρακ ήταν ασύλληπτη και έκανε όλο τον πλανήτη να μείνει με ανοιχτό το στόμα. Ο Μουμπάρακ έπεσε και η Αίγυπτος έζησε για λίγο την υπέροχη εμπειρία της απελευθέρωσης από τον ζυγό. Για λίγο βέβαια, γιατί τα κοράκια της διεθνούς σκηνής δε θέλουν εκπλήξεις. Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά από 50-πόσα χρόνια η κάλπη βγάζει αδερφούς μουσουλμάνους, μετριοπαθές ισλάμ, ερντογάν σα να λέμε. Μοχάμεντ Μόρσι ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος στην ιστορία της Αιγυπτιακής δημοκρατίας, αυτό έγραψε για πάντα η ιστορία. Και από κάτω έγραψε: ανατράπηκε σε 6 μήνες από στρατιωτικό πραξικόπημα, πραξικόπημα που όλη η Δύση υποδέχτηκε με ιαχές αγαλλίασης. Μήπως γιατί η Αίγυπτος θα παραμείνει κοσμική; Όχι, η Σ. Αραβία είναι το πιο σκοταδιστικό κράτος και είναι σύμμαχος της Δύσης. Το θέμα είναι ότι ο Μόρσι δεν συνεργαζόταν, ενώ τα γεράκια τα παλιά, που ξανάρθαν τώρα, είναι παλιοί καλοί φίλοι. Και η χούντα είναι ξανά στην Αίγυπτο, και ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος είναι στη φυλακή και δικάζεται, και οι πρωτοπόροι μπλόγκερς της επανάστασης, αυτές και αυτοί που έγραψαν το φυλλάδιο είναι κι αυτοί φυλακή. Άμα προστεθούν στις καραβιές των προσφύγων και αιγύπτιοι, μη παραξενευτείς.
Όσο για το φυλλάδιο, ένα σχόλιο: όταν οι άνθρωποι κερδίζουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους, όταν δείχνουν αποφασιστικότητα, ενότητα και τόλμη, τότε τα πράγματα γίνονται αφόρητα απλά. Σαν αυτό το φυλλάδιο, που τόσο μοιάζει με οδηγίες συναρμολόγησης του ικέα. Απλό στα όρια του απλοϊκού. Γιατί δε χρειάζεται κάτι άλλο. Όλες και όλοι ξέρουν και διαβάζουν πίσω από τα σχεδιάκια, ξέρουν ότι μπορεί σε κάθε στροφή του δρόμου να πεθάνουν. Αλλά αυτά τα έχουν αποδεχτεί πιο πριν. Πλέον δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο από ένα φυλλάδιο απλό και σαφές.
Μ.Χ.  


“Πως να διαδηλώσετε έξυπνα” – Εγχειρίδιο της αιγυπτιακής εξέγερσης

Το εγχειρίδιο αυτό (“Πώς να διαδηλώσετε έξυπνα“) κυκλοφόρησε χέρι με χέρι μεταξύ εξεγερμένων του Καϊρου, με την παρότρυνση να μην δημοσιευτεί σε ιστότοπους δικτύωσης όπως το facebook ή το twitter, ώστε να μην ανιχνευτούν απ’ την αιγυπτιακή ασφάλεια οι χρήστες που θα το διακινούν. Παρόλαυτά, ένα μέρος του στάλθηκε από δυο διαφορετικά άτομα στις 27/1 για δημοσίευση στην
The Atlantic (link),  το οποίο και μεταφράστηκε στα αγγλικά (“How to protest intelligently“) από έναν χρήστη του twitter -στη συνέχεια ζήτησε να σβηστεί ο λογαριασμός του-. Απο κει και πέρα, η μετάφραση κυκλοφόρησε σε διάφορα μέσα (πχ Guardian). Το ίδιο κομμάτι μεταφράστηκε επίσης στα γαλλικά από την ομάδα Le Reveil (link), με τη λογική της συνενοχής  με τους αιγύπτιους εξεγερμένους. Η ελληνική μετάφραση έγινε με τη βοήθεια του Άχμαντ και, προς το παρόν, μάλλον είναι η μόνη ολόκληρου του κειμένου σε άλλη γλώσσα. Το αραβικό πρωτότυπο μπορεί να βρεθεί στο scribd (link).
Αν και ένα τέτοιο κείμενο πιθανόν να ξενίζει τον αναγνώστη ή την αναγνώστρια αυτού του site, το εγχειρίδιο πέρα απ’ το αμετάβλητο ενδιαφέρον ενός ιστορικού ντοκουμέντου απ’ την καρδιά της εξέγερσης, όπως την συνέλαβε (αυτό που φαίνεται να αντιπροσωπεύει) μια τάση αυτής στο ξεκίνημά της, διαθέτει και μια άλλη σημαντική ποιότητα: Ο ορισμός στρατηγικής-τακτικής και η προσαρμογή των τακτικών (στα όρια της εργαλειοποίησης) στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων που τίθενται, γίνεται με αμετακίνητη συνέπεια και σχεδόν ξεχασμένη εφευρετικότητα, που αναπληρώνει -ως προς τη χρησιμότητα του κειμένου- τους σαφείς περιορισμούς των πολιτικών στόχων που θέτει το ίδιο (εν ολίγοις, μια αιγυπτιακή μεταπολίτευση) περιορισμοί που είναι προφανώς αλληλένδετοι με την εργαλειακή αντιμετώπιση της εξέγερσης. Τέλος, η μετάφρασή του αποτελεί και μια μικρή απόδειξη της φυσιολογικής επικοινωνίας μεταξύ των φίλων της εξέγερσης διεθνώς, χωρίς τη διαμεσολάβηση των ορνίων των μμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου