Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

25 Radio show

Ασχολούμαστε σήμερα με την εξέλιξη του ραδιοφώνου ως μέσου. Την αφορμή δίνει ο Χρήστος Δασκαλόπουλος, γνωστός κυρίως ως ραδιοφωνικός παραγωγός  που σταθερά παίζει σε ραδιόφωνα από τη δεκαετία του '80. Εμένα με έχει επηρεάσει πάρα πολύ όταν ήμουν μικρός, περίμενα ν' ακούσω τις εκπομπές του.
>Για την πορεία του στο ραδιόφωνο> 
"Ένα πράγμα που θεωρώ προσωπική μου επιτυχία είναι το γεγονός ότι έχω παίξει πανκ στο Τρίτο Πρόγραμμα. Είχε πλάκα γιατί τελείωνε η προηγούμενη παραγωγός -ξέρεις, από αυτές που έχουν τρία ονόματα Ευγενία-Ντολόρες Σταθακοπούλου και παίζουν Βιβάλντι- και έμπαινα εγώ με Sex Pistols. Η εκπομπή μου κράτησε έξι χρόνια. Ταυτόχρονα με το Τρίτο είχα εκπομπή στην ΕΡΑ 4 που λεγόταν «Ηλεκτρική Ζώνη» και εκεί γνώρισα τον Μάκη Μηλάτο και τον Γιάννη Έξαρχο. Αυτοί ήταν που με κάλεσαν αργότερα στο Κανάλι 15. Mετά, όταν άνοιξε ο Rock Fm, πήγαμε όλοι εκεί, μετά στο Ρόδον FM και αργότερα στον Εν Λευκώ και τώρα στο Κόκκινο και το Vinyl." Πηγή: www.lifo.gr (δυστυχώς)

Τώρα τον ξαναβρήκα που παίζει "στο κόκκινο" και έχει φέισμπουκ ο τύπος για την εκπομπή. Εκεί όλα αλλάζουν. Μια μεγάλη, μόνιμη βιβλιοθήκη μουσικής του Δασκαλόπουλου, που ανανεώνεται κιόλας. Η τεχνική διαφορά με την "Ηλεκτρική Ζώνη" που άκουγα το '89 είναι αβυσσαλέα. Να, π.χ. το πλέηλιστ της σημερινής εκπομπής:

PLAYLIST 26-27/04/2014

26 Απριλίου 2014 στις 8:11 μ.μ.
-MAZZY STAR-I'm less here
-ED KUEPPER-Eternally yours
-ELEPHANT STONE-L.A. woman
-SOUND-Unwritten law (live BBC)
-SOUND-Heartland (live BBC)
-SOUND-Whirlpool (live BBC)
-PARQUET COURTS-Sunbathing animal
-EMA-So blonde
-CRYSTAL JACQUELINE-White rabbit
-JACK WHITE-Lazaretto
-BAND OF SKULLS-Himalayan
-LIARS-Mask maker
-AFGHAN WHIGS-Royal cream
-BRIAN JONESTOWN MASSACRE-Goodbye (butterfly)
-CRIPPLED BLACK PHOENIX-No!Part 1
-GALLON DRUNK-The speed of fear
-ED KUEPPER-All of these things
-WAR ON DRUGS-An ocean in between the waves
-PUBLIC SERVICE BROADCASTING-Elfstedent
-LOW FREQUENCY IN STEREO-Cybernautic
-LIARS-Pro anti anti
-LIFE WITHOUT BUILDINGS-PS exclusive
-BABY GURU-Especially when
-QUILT-Tie up the tides
-DUSTBOWL-Suicide avenue
-ANGEL OLSEN-Hi-five
-DEAN WAREHAM-Holding pattern
-MARISSA NADLER-We are coming back
-AFGHAN WHIGS-Algiers
-BLACK LIPS-Boys in the wood
-ST. VINCENT-Prince Johnny
-BAND OF SKULLS-I guess I know you fairly well

αυτό είναι το γαμάτο PUBLIC SERVICE BROADCASTING-Elfstedent, από εκεί το τσίμπησα, αλλά μπορείς να γκουγκλάρεις και να τα ακούσεις όλα:
Είναι όμως ραδιόφωνο; Οι ενστάσεις πολλές: έχει εικόνα, με τα πολλά βίντεο είναι σαν τηλεόραση. Είναι μόνιμό, άρα πας όποτε θες, δεν κολλάει όλο τον κόσμο την ίδια ώρα σε ένα δέκτη, δεν δημιουργεί τη μαγεία της αόρατης συνάθροισης. Συντελείται όμως στο μέγιστο βαθμό η διάχυση καλής μουσικής. Βρίσκεται σε άπειρο βαθμό προσβάσιμη, και η ανάγκη ενός "ραδιοφωνικού" παραγωγού παραμένει, ως ένός άνθρωπου που αισθητικά μπορεί να σε οδηγήσει σε αυτό το άπειρο σύμπαν. Η ανάγκη λοιπόν υπάρχει, ο χώρος υπάρχει καθώς έχουν κατασκευαστεί για εμάς σύννεφα (cloud computing βρε, άπειρος χώρος), η τεχνική μας λείπει, αλλά αυτή είναι θέμα τριβής και επιθυμίας.
Μόνο που υπάρχει αυτή η φαγούρα σην πλάτη που έχω, πως στα γαμίδια μας τα παρέχουν αυτά έτσι τζάμπα, ολόκληρα φεισμπουκ και γιουτουμπ και μουσικές βιβλιοθήκες και όλα; Δεν παραείναι έύκολο; Δεν είναι ένα σούπερ τεράστιο τυρί; Φαντάσου πως θα είναι η παγίδα. Φυσικά πολλά ποντίκια είναι βέβαια πως θα νικήσουν την παγίδα πολεμώντας την από τα μέσα. Βασικό τους κίνητρο να φάνε το τυρί.
Καληνύχτα σας με την καλύτερη μουσική εκπομπή που έχει φτιαχτεί ποτέ στον πλανήτη και φυσικά μπορείτε να απολa;yσετε οποιαδήποτε στιγμή κι αν θέλετε σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου (σχεδόν). Την εκπομπή του Bandcamp.
Μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου