Σαστίζεις όταν το βλέπεις από κοντά, δυσκολεύεσαι να το συνηθίσεις. Ένας γυμνός φρεσκοσκαμμένος χώρος, τέσσερεις πυργίσκοι γύρω-γυρω, τα κοντέινερ στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο με την ψηλή περίφραξη να τα συμπιέζει όλο και περισσότερο. Το σκηνικό της αποτροπής είναι κι εδώ στημένο με τα ίδια υλικά, απαράλαχτα όπως στην Αμυγδαλέζα, την Κόρινθο, την Ορεστειάδα και παλαιότερα την Παγανή.
Τσιμέντο, σύρματα, υπερυψωμένα φυλάκια, προτεταμένα όπλα σε ανήμπορους. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, καταδικασμένοι σε στέρηση της ελευθερίας τους χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα και χωρίς να έχουν περάσει από δίκη καλούνται να αντέξουν στην παραμονή στη φυλακή της Μόριας για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Το «έργο» το έχει προαναγγείλει αρκετές φορές ο υπουργός Προπό, με την τελευταία δήλωση του να προσδιορίζει ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013 αλλά θα αρχίσει να λειτουργεί μερικώς από το τέλος Αυγούστου 2013. Έχουμε φτάσει τέλος Σεπτέμβρη λοιπόν και μόλις πριν από λίγες μέρες εργάτες προσπαθούσαν να κλείσουν τις τρύπες στα άδεια προκατασκευασμένα και προφανώς μεταχειρισμένα κοντέινερ που μπάζουν κιόλας νερά από την πρώτη βροχή του χρόνου. Έχουν στηθεί 14 τέτοια κοντέινερ, το καθένα από τα οποία διαθέτει εσωτερικό χώρο 33 περίπου τ.μ. και στεγάζει 7 διπλά κρεβάτια, (κουκέτες), μία μικρή τουαλέτα και ένας μικρό χώρο για κουζίνα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εγκατεστημένο air condition ή κάποιο άλλο σύστημα θέρμανσης.
Ο εξωτερικός χώρος προαυλισμού είναι ουσιαστικά ένα μεγάλος διάδρομος που αφήνει χώρο περίπου 3Χ4 μέτρα μπροστά από κάθε κοντέινερ. Εξωτερικό στέγαστρο δεν υπάρχει, οπότε δεν μπορεί κάποιος να προαυλίζεται όταν υπάρχει έντονος ήλιος ή βροχή. Η πρόχειρη λύση με ελαιόπανα που έχουν υψωθεί μπροστά από κάποια σπιτάκια, αντί για στέγαστρα, στην ουσία δεν βελτιώνουν την κατάσταση.
Κάνοντας λοιπόν κάποιους υπολογισμούς καταλήγουμε στα εξής.
Εσωτερικοί χώροι
7 διπλά κρεβάτια = 14 άτομα.33 τμ – 3 τ.μ. περίπου κουζίνα και μπάνιο = 30τμ
14 άτομα / 30τμ = λίγο περισσότερο από 2 τ.μ. ανά άτομο.
Σε αυτό το χώρο, αναλογικά, όσοι πρόσφυγες ή μετανάστες έχουν την «τύχη» να μεταφερθούν εκεί, θα πρέπει να βρίσκουν τρόπους να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες του και να αντέξουν τις εβδομάδες ή μήνες της κράτησης τους.
Εξωτερικοί χώροι
3*4 = 12 τ.μ. για 14 άτομα, οπότε αντιστοιχεί 0,85 τ.μ. εξωτερικού χώρου για κάθε άτομο.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η φυλακή της Μόρια από εδώ και στο εξής. Ακόμα όμως και αν βελτιωθούν τα ποσοστά η πολιτική καταστολής δεν πρόκειται να αλλάξει.
Το αίτημα είναι ένα και ακούγεται από όλο και περισσότερα χείλη τον τελευταίο καιρό.
Όχι στα κλειστά κέντρα κράτησης – Ναι στα ανοιχτά κέντρα υποδοχής με βραχεία παραμονή μεταναστών και ελεύθερη πρόσβαση των εθελοντών.
Υ.Γ. Η οικογένεια από την Παλαιστίνη που εικονίζεται παρακάτω, παρέμεινε στο ΠΙΚΠΑ Λέσβου 11 μέρες χωρίς να καταγραφεί ούτε από αστυνομία, ούτε από λιμενικό. Τελικά τους θυμήθηκαν την Τετάρτη 25/9 όταν άδειασαν το ΠΙΚΠΑ και μαζί με 8 Αφγανούς αποτελούν τους πρώτους φυλακισμένους της Μόριας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου