Downbeat
Επιμέλεια εκπομπής: Παναγιώτης Βέτσικας
Φίλες και φίλοι καλησπέρα,
Όπως κάθε Πέμπτη αυτη την ώρα, το Downbeat είναι κοντα σας. Μια εκπομπή που στόχο της έχει να σας παρουσιάζει μουσική ελεύθερη απο σύνορα φυλετικά, θρησκευτικά ή οικονομικά. Μια παγκόσμια μουσική.
Καλή ακρόαση.
1.Agade Yapanit (A Japanese Tale) / Anat Cohen 6.21
Το άλμπουμ “Poetica” της κλαρινετίστριας Anat Cohen κυκλοφόρησε το 2007. Mε τον Omer Avital στο μπάσο, τον Jason Lindner στο πιάνο και τον Daniel Freedman στα ντραμς, ηχογραφεί ένα κυριολεκτικά “ποιητικό” άλμπουμ. Τους ακούσαμε στο Agade Yapanit, που είναι εμπνευσμένο από ένα Γιαπωνέζικο παραμύθι.
2.Between A Smile And A Tear / Wolfgang Haffner 5.06
O τίτλος “ Heart Of The Matter” στο νέο άλμπουμ του ντράμερ Wolfgang Haffner, είναι σίγουρα περισσότερο από ένα παιχνίδι λεξεων. Το Heart Of The Matter αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο ο Haffner αντιμετωπίζει ττη μουσική. Ακούσαμε το
Between A Smile And A Tear από το υπέροχο αυτό άλμπουμ.
3.The Prisoner / Art Pepper 6.48
H συλλογή “The Complete Galaxy Recordings” που αποτελείται από 16 άλμπουμ, κυκλοφόρησε το 1989. Καταγράφει όλη τη δισκογραφική δουλειά της πολυτάραχης ζωής του μεγάλου Art Pepper, στην εταιρια Galaxy. Ακούσαμε το The Prisoner που ήταν στο soundtrack της αξέχαστης ταινίας The Eyes Of Laura Mars με την Faye Dunaway.
4.The Ever Evolving Etude / Avishai Cohen Trio 6.16
To τριο του Avishai Cohen με τον ίδιο στο μπάσο, τον Mark Gulliana στα τύμπανα και τον Shai Maestro στο πιάνο. The Ever Evolving Etude το όνομα του κομματιού από το άλμπουμ “Gently Disturbed”. Κυκλοφόρησε στην προσωπική εταιρία Razdaz του Αvishai το 2008.
5.One For Junior / Sheila Jordan-Mark Murphy 7.59
Ένα άλμπουμ με 2 από τις σημαντικότερες φωνές της σύγχρονης jazz. Tην Sheila Jordan και τον Mark Murphy. Στο “One For Junior” που κυκλοφόρησε το 1993 ξεδιπλώνεται το ταλέντο τους, με τη βοήθεια του Kenny Barron στο πιάνο, τον Harvie Swartz στο μπάσο και τον Ben Riley στα ντραμς. Ακούσαμε το ομώνυμο κομμάτι από το άλμπουμ αυτό.
6.Front O' Town / Larry Young-Booker Ervin-Pony Poindexter 5.08
Το “Gumbo” του 1963 είναι ένα άλμπουμ που επεκτείνει την μουσική παράδοση της Νέας Ορλεάνης, με 3 κορυφαίους αυτοσχεδιαστές: τον οργανίστα και πιανίστα Larry Young και τους σαξοφωνίστες Booker Ervin και Pony Poindexter. Από το άλμπουμ αυτο ακούσαμε το Front O' Town.
7.Run Away / Kenny Drew Trio 6.18
Ένα σπάνιο άλμπουμ του 1974 που επανεκδόθηκε το 2010. Το “Dark Beauty' περιέχει μερικές από την ωραιότερες στιγμές του τριο του πιανίστα Kenny Drew. Ένα από τα σημαντικότερα πιανο τριο στην ιστορία της jazz με τον Kenny Drew στο πιάνο, τον Νiels-Ηenning Orsted Pedersen στο μπάσο και τον Αlbert “Tootie” Heath στα νραμς. Ακούσαμε το Run Away.
8.Slave Maidens / Sonny Stitt 7.35
Το “Primitivo Soul” είναι ένα LP του 1963 που δεν επανεκδόθηκε ποτέ σε CD. Ένα διαμάντι ανάμεσα στα 100 άλμπουμ της δισκογραφίας του σαξοφωνίστα Sonny Stitt. H soul jazz στη καλύτερη εκδοχή της. Ακούσαμε το Slave Maidens από το υπέροχο αυτό άλμπουμ.
9.Metamorphos / Dave Holland Quintet 8.30
O Βρετανός μπασίστας Dave Holland και το κουιντέτο του με τον σαξοφωνίστα Steve Wilson, τον τρομπονίστα Robin Eubank, τον βιμπραφωνίστα Steve Nelson και τον ντραμερ Billy Kilson. Από τα πιο ριζοσπαστικά jazz κουιντέτα. Τους ακούσαμε στο Metamorphos από το υπεροχο άλμπουμ “Points Of View” του 1998.
10.The Global Soul / David Binney 4.11
H Γερμανική εταιρία ACT έχει συκεντρώσει σημαντικούς σύγχρονους καλλιτεχνες και κυκλοφορεί μερικά από τα πιό αξιόλογα jazz άλμπουμ της τελευταίας δεκαετίας. Από το άλμπουμ “ACT Global Magic” του 2001, ακούσαμε τους σαξοφωνίστες David Binney και Chris Potter, τον πιανίστα Uri Caine, τον μπασίστα Scott Colley και τον ντράμερ Βrian Blade στο The Global Soul
11.Tutu / Russell Gunn 6.21
O νεαρός τρομπετίστας Russell Gunn και το συγκρότημα του προσεγγίζουν τη μουσική του Miles Davis με σεβασμό, αλλά και προσθέτοντας αυθεντικούς ρυθμούς σε κάθε κομμάτι. Ήταν το Tutu φυσικά από το άλμπουμ “Russell Gunn Plays Miles” του 2007.
12.Oblivion / Al Di Meola 6.05
O Al Di Meola τιμά έναν από τους ηρωες του, τον Astor Piazzolla, στο άλμπουμ “Al Di Meola Plays Αstor Piazzolla” του 1996. Ένας αλληλοσεβασμός ανάμεσα στους 2 καλλιτέχνες που αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Μαζί με τον Al Di Meola, ο Dino Saluzzi στο μπαντονεόν. Ακούσαμε το Oblivion.
13.Blues For Bird / Tony Scott 5.33
Ένας καλλτέχνης που δεν δίστασε να εγκαταλείψει την Αμερική όταν η μουσική σκηνή δεν τον εξέφραζε πλέον και να μεταναστεύσει πρώτα στην Ινδονησία και στη συνέχεια στην Ιταλία. O κλαρινετίστας Tony Scott. Στα 75α γενέθλια του, το 1996, μαζί με το τριο του πιανίστα Mario Rusca ηχογραφεί το άλμπουμ “The Old Lion Roars” από το οποίο ακούσαμε το Blues For Bird
14.Scotty / Allan Taylor 3.20
O Allan Taylor στο άλμπουμ “Colour To The Moon” του 2000, τιμά τον φίλο του κιθαρίστα και τραγουδιστή Colin Scott που απεβίωσε το 1999, με το κομμάτι Scotty. Ο Colin Scott μετά από μια πετυχημένη καριέρα, εγκατέλειψε τη μουσική για να ανοίξει ένα pub στο Αμστερνταμ.
15.Lady Day And John Coltrane / Gil Scott-Heron 3.37
To άλμπουμ “Pieces Οf Α Man” του Gil Scott-Heron που κυκλοφόρησε το 1971 έθεσε ένα καινούργιο στάνταρ φωνητικής δεξιοτεχνίας και πολιτικής επαγρύπνησης που λίγοι καλλιτέχνες θα μπορέσουν να ξεπεράσουν. Στο Lady Day And John Coltrane η φωνή του έχει τέοια ψυχη που σίγουρα θα έκανε την Billie Holiday και τον John Coltrane περήφανους.
16.Congo Call / Prince Lasha Quintet 5.07
Στις αρχές της δεκαετίας του '60 η δουλεια του φλαουτίστα Prince Lasha με τον σαξοφωνίστα Sonny Simmons, πολλές φορές συγκρίνεται με την επαναστατική free jazz του Ornette Coleman. Ο Coleman επηρρέασε και τους δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι όμως διατηρούν και τη δική τους προσωπική οπτική. Από το άλμπουμ “Cry!” του 1963 τους ακούσαμε στο Congo Call.
17.Theme De Yoyo / Art Ensemble Of Chicago 9.10
Οι Art Ensemble Of Chicago ηχογράφησαν το άλμπουμ “Les Stances A Sophie” το 1970 στο Παρίσι, ως sountrack στην ομώνυμο ταινία του Moshe Misrahi. Η μουσική δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στη ταινία, αλλά ευτυχώς ηχογραφήθηκε και αποτελει μια κορυφαία στιγμή στη καριέρα των Art Ensemble. Aπο το άλμπουμ αυτο ακούσαμε το Theme De Yoyo. Τα υπέροχα φωνητικά είναι της Fontella Bass, γυναίκας του Lester Bowie.
18.Lullaby For Hamza / Robert Wyatt 5.03
Το “Cuckooland” του Robert Wyatt, που κυκλοφόρησε το 2003, είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο η jazz μπορεί να μπολιαστει με μουσικές του κόσμου. Το Lullaby For Hamza, αναφέρεται σ' ένα νεογέννητο αγόρι, τον Hamza al-Gahnem, που έζησε τις πρώτες 40 μέρες της ζωής του σ' ένα υπόγειο καταφύγιο, στο πόλεμο του Κόλπου.
19.Two Trains Running / James Cotton 4.57
Ο James Cotton με τη χαρακτηριστική του φωνή και τη φυσαρμονικά του ανασκευάζει δικά του κομμάτια, Muddy Waters και Sonny Boy Williamson στο άλμπουμ “Deep Ιn Τhe Blues” του 1996. Μαζί του οι Joe Louis Walker, Charlie Haden και Dave Maxwell. Τους ακούσαμε στο Two Trains Running.
20.Blues For Shawn / Ronnie Earl 6.28
Λίγοι κιθαρίστες διαθέτουν τη δεξιοτεχνία του Ronnie Earl. Από το 1979 που ξεκίνησε την καριέρα του με τους Roomful Of Blues, μέχρι και σήμερα, μένει πιστος στο είδος που διάλεξε να υπηρετεί: τα blues. Από το άλμπουμ “Healing Time” τον ακούσαμε στο Blues For Shawn.
Αυτά για σήμερα. Θα είμαστε πάλι μαζί την επόμενη Πέμπτη στις 9 μμ στην ίδια διεύθυνση radiofono108.blogspot.com.
'Eνα σχόλιο του μεγάλου πιανίστα Bill Evans για τη jazz :
“
Mε ενοχλεί όταν μερικοί προσπαθούν να αναλύσουν τη jazz σαν ένα πνευματικό θεώρημα. Δεν είναι. Είναι αίσθημα”
Καλό σας βράδυ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου