Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Προπαγάνδα της συγκίνησης

Προπαγάνδα της συγκίνησης και Λαϊκισμός θα έλεγα. είναι τόσο βουβή η πείνα, τόσο κυρίαρχη στο σύμπαν του πεινασμένου, που οι κρατούντες δεν πιστεύουν ότι οι υπηκόοι δεν έχουν να φαν, είναι άρρωστοι και πεθαίνουν. μια χαρά τους βλέπουν, λίγο πιο ταλαιπωρημένους κάποιους, αλλά τους χρειαζόταν κι όλας, είχαν καλομάθει, ήταν τεμπέληδες. Αν δεν είχαν να 'φαν θα φώναζαν, λένε, θα έβγαιναν στους δρόμους. 
κι όμως είναι η φτώχεια η βαθιά βουβή, χωρίς αιτήματα, μόνο να μη πέσεις κάτω. 
Και το φεισμπουκ ξέβρασε αυτό:
Maistros Sorokos
7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014, ΩΡΑ 2 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα σκαλιά δίπλα στο ταμπλό όπου ο κινηματογράφος της Κέρκυρας αναρτά της ταινίες που θα προβάλει. Σ ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης ένας μεσόκοπος άνδρας γονατίζει και καταρρέει πάνω στα σκαλιά.
Μαζεύονται από πάνω του 3-4 περαστικοί, σταματά κι ένας γιατρός, μια γυναίκα καλεί το ΕΚΑΒ. Ο άνδρας δυσκολεύεται να επικοινωνήσει, μιλάει ασυνάρτητα, καταφέρνει να θυμηθεί το τηλέφωνο του αδελφού του, συνέρχεται λίγο.

" Πεινάω, δώστε μου κάτι να φάω, πεινάω" είπε.Παγώσαμε. Όλοι το σκεφτόμασταν, κανείς δεν άντεχε να τ ακούσει απ το στόμα του. Φοβάμαι. Φοβάμαι πολύ. Φοβάμαι μήπως ακόμα κι αυτό το συνηθίσω..

  και τα βούτυρα μίλησαν και είπαν για το ψωμί:
"Γ.Επειδή στη χώρα μας έχουμε και τα κοινωνικά δίκτυα, έχουμε το θεσμό της οικογένειας, έχουμε την Εκκλησία, έχουμε όλους αυτούς τους φορείς, είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ένας γονιός, έστω και άνεργος, δεν θα ψάξει να βρει μία φέτα ψωμί να δώσει στο παιδί του και θα το αφήσει να είναι μέσα στην ασιτία. Μπορεί να δυσκολεύεται σε όλους τους τομείς της ζωής του, αλλά τα παιδιά του θα τα φροντίσει.
Δ.Οι λιποθυμίες στα σχολεία είναι ένα μέσο -αν θέλετε- από την «προπαγάνδα της συγκίνησης», όπως είχαμε και για τις αυτοκτονίες, για τις οποίες είχαμε πει «περιμένετε να δούμε και την επιστημονική έρευνα, γιατί δεν μπορεί κάθε αυτοκτονία να χρεώνεται στη σταθεροποιητική πολιτική και στο μνημόνιο»."
Από μια ακόμα μνημειώδη απάντηση του Κολωνακίου στα ελαφρά χτυπήματα του λαού για οίκτο. συμεών κεδίκογλου, υφυπ. "παιδείας στην ξεφτίλα", 
όπου σχεδόν όλα τα επιχειρήματα του υφυπουργού έχουν παρθεί από τούτο εδώ το άρθρο του Π. Μανδραβέλη.

Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε , τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε » Ζ.Π. Σαρτρ 
--------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου