Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ανεμομαζώματα…

Προβολή ταινίας
Στο πλαίσιο της δράσης της για ενημέρωσης φορέων και  συμπολιτών μας για την πρόταση δημιουργίας αιολικών πάρκων στα νησιά Λέσβος, Χίος και Λήμνος από τον όμιλο IBERDROLA – ΡΟΚΑΣ, η Πρωτοβουλία Πολιτών για το Ενεργειακό στη Λέσβο,  διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου στις 8:00μ.μ. στο Θέατρο ΦΟΜ στη Μυτιλήνη.
Θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το βραβευμένο Ντοκιμαντέρ της Laura Israel με τίτλο «Ανεμομαζώματα…», (Windfall, 2011) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση. 
Στην εκδήλωση έχουν κληθεί για την ενημέρωσή τους και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Βορείου Αιγαίου, ενόψει της γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα, στο τέλος του μήνα. Ακόμα καλούμε εκπροσώπους  φορέων και συμπολίτες μας να παραστούν στην εκδήλωση προκειμένου να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν για την τεράστια αυτή προτεινόμενη παρέμβαση με ανεπανόρθωτες συνέπειες για τα νησιά  μας.
 Σύνοψη του ντοκιμαντέρ:
Η αιολική ενέργεια είναι καθαρή ενέργεια… Οικολογική… Μας απαλλάσσει από το πετρέλαιο και τα ρυπογόνα συμβατικά εργοστάσια. Στ’ αλήθεια όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο, ή μήπως απλά, πρόκειται για μια τεράστια οικονομική απάτη που αποσκοπεί μόνο στο κέρδος κάποιων βιομηχάνων στις πλάτες του τόπου και των κοινωνιών, σε αυτή τη βιομηχανική κλίμακα; Το ντοκιμαντέρ ΑΝΕΜΟΜΑΖΩΜΑΤΑ (WINDFALL, 2011) παρουσιάζει, περίτεχνα, την κατάσταση που επικρατεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Παρόλο τις διαφορετικές συνθήκες, το πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις βιομηχανικών αιολικών πάρκων παρουσιάζει πολλά κοινά με την εγκατάσταση ΒΑΠΕ στο Βόρειο Αιγαίο και στην υπόλοιπη Ελλάδα! Μέσα από τις εικόνες και τις μαρτυρίες των ανθρώπων φανερώνεται το μέγεθος των επιπτώσεων προς το περιβάλλον αλλά και στην καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν κοντά σε αιολικά πάρκα και εξηγείται γιατί αυτές οι επενδύσεις, τελικά, δεν είναι τόσο Πράσινες όσο προσπαθούν να τις πλασάρουν. Το πιο σημαντικό στοιχείο της ταινίας, όμως, είναι ότι οι κοινωνίες όταν ενημερωθούν και οργανωθούν απέναντι στην επερχόμενη απειλή μπορούν να καταφέρουν πολλά!

Το τρέηλερ:
http://windfallthemovie.com/index_1.html
Σημαντικές διακρίσεις του ντοκιμαντέρ:
SEDONA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL, 2012,
AMERICAN CONSERVATION FILM FESTIVAL, WV, 2011,
WOODS HOLE FILM FESTIVAL, WINNER BEST DOCUMENTARY 2011,
PROVINCETOWN INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2011,
MAINE INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2011,
SYDNEY FILM FESTIVAL, AUSTRALIA 2011,
ENVIRONMENTAL FILM FESTIVAL WASHINGTON DC 2011,
SALT SPRING ISLAND FILM FESTIVAL 2011,
MOUNTAINTOP HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL 2011,
IDFA GREEN SCREEN COMPETTITION 2010,
DOC NYC GRAND PRIZE WINNER 2010,
VANCOUVER INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2010,
TORONTO INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2010
Πρωτοβουλία Πολιτών για το Ενεργειακό στη Λέσβο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου