Ο «Συνήγορος του παιδιού» Γιώργος Μόσχος μιλάει για τα δικαιώματα των ανήλικων προσφύγων και μεταναστών. Συνέντευξη στον Στέλιο Κραουνάκη
Με επιστολή που απευθύνει στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και κατόπιν με δελτίο τύπου ο Συνήγορος του Πολίτη παρεμβαίνει διαπιστώντας ότι, τα τελευταία χρόνια μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων, που προέρχονται από τρίτες χώρες, συλλαμβάνονται από τις αρχές για παράνομη είσοδο και κρατούνται διοικητικά για σημαντικό χρονικό διάστημα και σε ακατάλληλο περιβάλλον μέχρι να ληφθεί απόφαση για την τοποθέτησή τους σε κάποιο χώρο φιλοξενίας ή να αφεθούν ελεύθεροι. Ζητάει μάλιστα, να περιοριστεί στον ελάχιστο δυνατό, ο χρόνος που είναι αναγκαίος για την καταγραφή των στοιχείων τους και την παραπομπή τους σε χώρο φιλοξενίας ή συνένωση τους με συγγενικά τους πρόσωπα.
Με αφορμή αυτή την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και την ενημέρωση που κλήθηκε να κάνει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σε σχέση με τις σοβαρές καταγγελίες της έκθεσης του Επιτρόπου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς και την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα μας, απευθύναμε τέσσερα ερωτήματα στον Γιώργο Μόσχο, Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Τις απαντήσεις μπορείτε να τις διαβάσετε παρακάτω.
Δυστυχώς η πρόβλεψη της ελληνικής νομοθεσίας για τον μέγιστο χρόνο που επιτρέπεται να διαρκέσει η διοικητική κράτηση των ανηλίκων, αιτούτων άσυλο και μη, είναι η ίδια με αυτή των ενηλίκων, δηλαδή 12 μήνες. Βέβαια, στο Προεδρικό Διάταγμα 114/2010, που εκδόθηκε βάσει Ευρωπαϊκής οδηγίας, αναφέρεται ότι «Ανήλικοι που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους και ασυνόδευτοι ανήλικοι κρατούνται μόνο για το απαραίτητο χρόνο έως την ασφαλή παραπομπή τους σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας ανηλίκων». Οι διεθνείς συμβάσεις, οι συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, προβλέπουν ρητά ότι η κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων πρέπει να αποφεύγεται και, όποτε κρίνεται απαραίτητη, να διαρκεί για τον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Παρόλα αυτά, στην πρόσφατη νομοθετική πρόβλεψη για την δυνατότητα παράτασης της διοικητικής κράτησης μέχρι και 12 μήνες, δεν έγινε αναφορά εξαίρεσης για τους ανηλίκους. Στην πράξη δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμα για καμία περίπτωση ανηλίκου που έφτασε να κρατείται 12 μήνες, όμως γνωρίζουμε ότι πολλές φορές ανήλικοι υποχρεώνονται να κρατούνται σε ακατάλληλους χώρους για διάστημα μέχρι και αρκετών μηνών, σε προφανή υπέρβαση του χρόνου που θα μπορούσε να θεωρηθεί αναγκαίος για την καταγραφή και την ετοιμασία της παραπομπής τους σε χώρο φιλοξενίας. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε να υπάρχει ρητή εξαίρεση των ανηλίκων στην πρόβλεψη του ΠΔ για τη δυνατότητα παράτασης της διοικητικής κράτησης. Θεωρούμε ότι η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να δεσμευτεί με νομοθετικά και διοικητικά μέτρα, ώστε οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, μετά τον εντοπισμό και την καταγραφή τους, να οδηγούνται αμέσως σε κατάλληλο πλαίσιο φροντίδας. Η έλλειψη επαρκών θέσεων στους χώρους φιλοξενίας, δυσκολεύει την κατάσταση και επιδεινώνει τη συμφόρηση στους χώρους κράτησης. Σύμφωνα με όσα έχουμε διαπιστώσει από τις επισκέψεις μας, υπάρχουν χώροι κράτησης ανηλίκων, όπως της Αμυγδαλέζας, όπου θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ανεκτή την παραμονή των ανηλίκων μέχρι και λίγες βδομάδες, ενώ άλλοι, όπως αυτός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, που δεν διαθέτει προαυλισμό και γειτνιάζει με τους ενήλικους ποινικούς κρατούμενους, όπου και μία βδομάδα παραμονής θα μπορούσε να θεωρηθεί προβληματική και βλαπτική για ένα ανήλικο. Για το λόγο αυτό έχουμε ήδη απευθύνει ερώτημα στον Δήμαρχο Λέσβου και στον Διοικητή της Αστυνομίας Λέσβου για την εκπόνηση σχεδίου λειτουργίας εναλλακτικού χώρου παραμονής των ανηλίκων, ώσπου να καταγραφούν και να να παραπεμφθούν σε δομές φιλοξενίας.
Η συνέχεια εδώ
Πηγή: aplotaria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου